piątek, 17 listopada 2017

Brukselka zapiekana z parmezanem Jamiego Olivera


Brukselka to jedno z naszych ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Osoby, które za nią nie przepadają, zazwyczaj argumentują to jej gorzkim smakiem. Zaręczam Wam, że musieli mieć totalnego pecha, bo mnie przez ostatnich 5 lat regularnego jadania brukselki w ogromnych ilościach, zdarzyło mi się to raz. Rozumiem jednak, że jeśli ten pechowy "jeden raz" przypadnie na "pierwszy raz" z brukselką to można się zrazić. 
Ponieważ to bardzo zdrowe warzywo, warto dać mu drugą szansę. 
Wybierajcie brukselki ładne, zielone, możliwie bez plam i pożółkniętych zewnętrznych listków. 

Ten przepis przypadnie do gustu tym, którzy brukselkę uwielbiają. 
Jeśli czeka Was pierwszy raz z tym warzywem, zacznijcie od ugotowania jej i zjedzenia z masłem oraz bułką tartą. 

Ten przepis znalazłam na stronie internetowej Jamiego Olivera i natychmiast zapragnęłam przygotować tę brukselkę. Nie wiem czy wiecie, ale w Anglii brukselka towarzyszy wszystkim świątecznym ucztom. I ten właśnie przepis idealnie nadaje się do tego, by przygotować niecodzienną, odświętną brukselkę, którą podamy jako dodatek do dania głównego. Może stanowić również przyjemną zimową kolację. 

Przepis nieco zmodyfikowałam, zwiększając ilość skórki cytrynowej i obgotowując wcześniej brukselkę.

Brukselka wg Jamiego Olivera składniki na 2 spore porcje:
500g brukselki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 szczypty płatków chili
skórka z jednej cytryny
2 łyżki startego parmezanu

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni C.
Brukselki obieram w razie potrzeby z wierzchnich liści (robię to jeśli mają jakieś przebarwienia) i każdą przekrawam na pół. Płuczę brukselkę i wrzucam na osolony wrzątek. Gotuję 5 minut. Odcedzam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Skrapiam oliwą, posypuję połową skórki cytrynowej oraz płatkami chili i rękoma mieszam wszystko. Wkładam do rozgrzanego pieca i zapieka 10 minut, po upływie tego czasu wyjmują brukselkę, posypuję ją równomiernie startym serem i wkładam do piekarnika na kolejne 10-12 minut. 
Przed podaniem posypuję całość resztą skórki cytrynowej. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza