poniedziałek, 6 listopada 2017

Bento inspiracje - nr.02



Dziś wrzucam kolejną pyszną bento inspirację. 

1.Pieczone bataty z czarnym sezamem
2. makaron muszelki z sosem z pomidora, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią 
3. słupki ulubionego sera (na zdjęciu bursztyn)
4. kulki melona
5. połówka awokado skropionego sokiem z cytryny i oprószonego solą
6. nerkowce, pestki dyni, nasiona granatu

Słodki ziemniak obieram, myję, kroję na grube frytki, układam w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, skrapiam olejem rzepakowym i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 15-20 minut. Wyłączam i zostawiam jeszcze na 5 minut. Wyjmuję, zostawiam do ostudzenia.

Gotuję 2 łyżki dowolnego makaronu. Można też wykorzystać nadwyżki makaronu ugotowane dzień wcześniej. Podłużnego pomidora obieram, czyszczę z nasion, miąższ kroję w drobną kostkę. Wrzycam do małego rondelka, dodaję szczyptę soli, parę kropel oleju, przykrywam i duszę 5 minut. Odkrywam odparowuję. Ugotowany makaron mieszam z sosem.

Awokado myję, przekrawam na pół, obieram połówkę ze skóry, kroję na plastry, skrapiam sokiem cytrynowym i oprószam solą.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza