piątek, 27 października 2017

Onigiri - japońska kanapka


Ten kto jest fanem sushi, nie pogardzi również onigiri. Są to kulki ryżowe, często uformowane w trójkąt, które zwyczajowo pakuje się jak kanapki na drogę, do szkoły czy do pracy. Są zdrowe, smaczne i bardzo pożywne. Pierwsza moja refleksja po zjedzeniu onigiri była taka, iż nabyłam właśnie sekretną wiedzę na temat nienagannej figury Japończyków.  Z mojego przepisu przygotowałam 9 porcji. Zjadłam 3 z nich i nasyciły mnie na wiele godzin. Jeśli chcecie przygotować więcej wystarczy odpowiednio zwielokrotnić ilość składników.
Onigiri jak sushi daje wiele możliwości łączenia składników i pięknego dekorowania.
Nierzadko owija się brzeg płatem nori, ale ja do tego celu użyłam liści melisy o cytrynowym zapachu. 

Onigiri z awokado - przepis na 9 kulek:
250g ryżu do sushi
1/8 szklanki octu ryżowego
1/2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżki mirin
Dodatki:
1/2 awokado
sok z cytryny do skropienia awokado
pasta wasabi
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżeczki czarnego sezamu 
1,5 łyżeczki różowego pieprzu
9 listków melisy

Ryż wrzucam do garnka, wlewam zimną wodę tak by przykryła ryż, mieszam ręką i odlewam mleczną wodę.Czynność powtarzam 3-4 razy. 
Ryż zalewam 450g zimnej wody, przykrywam i zagotowuję. Gdy zaczyna się gotować zmniejszam płomień do minimum i pozwalam pyrkotać przez 15 minut. Okrywam i wyłączam.
W małym garnuszku zagotowuję ocet z cukrem solą i mirin. 
Gorącą zaprawę wlewam do ugotowanego ryżu, mieszam dokładnie i rozkładam w naczyniu żaroodpornym, żeby wystygł. 
Awokado myję, przekrawam na pół. Połowę z pestką skrapiam sokiem cytrynowym, zawijam w folię i odkładam do lodówki. Drugą połowę nacinam jeszcze w skórce w kosteczkę i wyjmuję łyżeczką na talerz. Skrapiam sokiem cytrynowym i oprószam delikatnie solą.
Rozrabiam proszek wasabi na gęstą pastę. Polecam Wam tym samym gorąco użycie proszku, a nie gotowej pasty. 
Cytrynę szoruję, wyparzam we wrzątku i ocieram dokładnie żółtą część skórki.
Różowy pieprz rozdrabniam w moździerzu. 
Sezam, pieprz różowy i skórkę z cytryny mieszam na małym talerzu.

Dłonie zwilżam zimną wodą. Na rękę nakładam porcję ryżu, rozpłaszczam na mały placek, smaruję po środku wasabi wedle uznania, nakładam nieco awokado, dodaję na wierzch kolejną porcję ryżu, zamykam w ryżu awokado i ściskając dość stanowczo lepię kulkę. Gdy jest już zwarta i gotowa jeden z boków dekoruję maczając go w wymieszanych sezamie, pieprzu i skórce cytrynowej. Na przeciwległy brzeg przyklejam listek melisy. Postępuję tak do wyczerpania składników. 
Podaję z dobrym sosem sojowym. 

PS. Jeśli chcecie możecie jeść pałeczkami, ale tak naprawdę onigiri przeznaczone jest do jedzenia rękami. Czujcie się więc swobodnie i pogryzajcie je jak kanapkę. Jeśli będzie jednak chcieli użyć pałeczek, zróbcie nieco mniejsze kulki, co znacznie ułatwi sprawę. 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza