wtorek, 12 września 2017

Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów



 Rozpoczął się kolejny rok szkolny i dokładnie po tygodniu, jak zwykle, okazało się że młoda przywlokła katar. Mnie zatem od razu obudziły się zatoki. Trzeba jakoś to przetrwać, bo uchronić się, jak widać nie sposób. Można jednak wspomagać swoje ciało, gdy na dworze zmienne warunki. Najlepiej w tej roli sprawdzają się zupy. Rozgrzewają, można w nich przemycić duże ilości warzyw, a zatem również składników mineralnych i witamin. 
Ponieważ od pewnego czasu nie bardzo jestem w stanie jeść mięsa, to większość posiłków, które przygotowuję jest wegetariańskich, lub wręcz wegańskich. Ta zupa należy do tej drugiej grupy. 

Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów:
500g upieczonego miąższu dyni odmiany hokkaido
5-6 pomidorów odmiany lima
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
2 łyżki oleju słonecznikowego, rzepakowego lub kokosowego
100 ml mleczka kokosowego
300g bulionu warzywnego
0,5-1,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
3/4 płaskiej łyżeczki soli 
do podania:
blanszowane ziarna kukurydzy (ziarna kukurydzy odkrawam od kolby, wrzucam w małym rondlu na wrzątek (nie dodaję soli!!!),gotuję przez 2 minuty i odcedzam)
posiekana papryczka chili
mleko kokosowe
pszenne grzanki

Dynię hokkaido myję, przekrawam na pół, wybieram nasiona, kroję w kostkę (potrzebny jest solidny, ostry nóż). Z pomidorów wycinam szypułkę. Każdy pomidor nakłuwam nożem w kilku miejscach. 
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół z termoobiegiem).
Naczynie żaroodporne wykładam papierem do pieczenia. Układam w nim pomidory oraz kawałki dyni (te mogą nachodzić na siebie. Oprószam dynię solą, skrapiam łyżką oleju. 
Naczynie z warzywami wstawiam do piekarnika i piekę warzywa do czasu gdy dynia jest miękka (ok.30 minut). Po 20 minutach zmieniam opcję w piekarniku na grzanie od dołu. Gdy warzywa są upieczone wyłączam piekarnik, dokładam dwa ząbki czosnku w łupinie i zostawiam całość w piekarniku jeszcze na 10-15 minut (czosnek całkiem zmięknie, ale nie przypiecze się).

Wyjmuję warzywa i zostawiam do ostudzenia.
 Z dyni zdejmuję skórkę i odważam 500g miąższu. Pomidory obieram ze skórki i w całości wrzucam do dyni. Czosnek wyjmuję z łupin i dodaję do pozostałych warzyw. Cebulę obieram, siekam drobno i podsmażam na oleju. Gdy zaczyna się robić złocista dodaję ją do warzyw. Wszystko razem blenduję, dodając powoli bulion. Gdy zupa jest gładka doprawiam ją do smaku solą oraz ostrą papryką w proszku.
Dodaję 80 ml mleka kokosowego i mieszam. Zupę podaję gorącą z blanszowaną kukurydzą, posiekaną papryczką chili, skropioną mlekiem kokosowym. Dodatkowo przygotowuję jeszcze pszenne grzanki. Kromki z bułki pszennej skrapiam oliwą i opiekam w piekarniku z funkcją grill.  

Wywar warzywny:
2,5 litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
biała część pora
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
1-2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

Warzywa obieram, myję, wrzucam do wody. Dodaję pozostałe składniki i doprowadzam do wrzenia. Gotuję 45-60 minut na średnim ogniu. Odcedzam.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza