czwartek, 21 września 2017

Placek ze śliwkami i kruszonką




Zimno, deszczowo, pochmurno. 
Nie miałam wyjścia, znów wróciłam do picia kawy. Na szczęście żołądek łaskawiej spojrzał na ten fakt. 
Sama kawa jednak nie wystarcza, musi być "coś do kawy". To słynne "coś do kawy" pamiętam już z dzieciństwa. Zastanawiałam się wtedy po co i na co do tej kawy musi być kawałek ciasta czy choćby kilka kruchych herbatników. Teraz już wiem. Kawa z ciachem smakuje lepiej, a ciacho jest usprawiedliwione kawą. Oto cała filozofia.
Dziś proponuję proste "coś do kawy".

Placek ze śliwkami i kruszonką - przepis:
ciasto: 250g mąki pszennej krupczatki
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
75g cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18 % tłuszczu
150g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
Śliwki:
700g śliwek
50-60 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Do mąki pszennej i ziemniaczanej dodaję sól, cukier i proszek do pieczenia. Kroję masło w kosteczkę i dorzucam do suchych składników. Dodaję śmietanę, jajko i zagniatam szybko ciasto. W razie potrzeby dosypuję odrobinę mąki, ale generalnie ciasto jest dość miękkie i plastyczne.
Ciasto dzielę na dwie części. Jedna to ok. 3/4 ciasta, druga to pozostała ćwiartka. Oba kawałki ciasta zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę.

Śliwki myję, przekrawam na pół, wyjmuję pestki. Wrzucam owoce na patelnię, dodaję cukier, cynamon i smażę na dość silnym ogniu przez 5-8 minut. 
Piekarnik nagrzewam do 175 stopni C. - grzanie góra-dół z termoobiegiem.
Okrągłą foremkę o średnicy 28 cm lub kwadratową o boku 25cm smaruję masłem. Większy kawałek ciasta kładę na folii spożywczej, przykrywam jej drugim kawałkiem i rozwałkowuję. Wylepiam ciastem formę i wkładam na 10 minut do zamrażalnika. Również pozostały kawałek ciasta przekładam do zamrażalnika.
Po wyjęciu formy z ciastem, nakładam na nie śliwki, odrywam w palcach kawałki pozostałego ciasta i rozmieszczam równomiernie na wierzchu placka.
Wstawiam ciasto do piekarnika na 35-40 minut. 
Pierwsze 10 minut piekę w temperaturze 175-180 stopni góra dół z termoobiegiem. Jeśli szybko piecze się od góry to po 10-15 minutach przykrywam wierzch folią aluminiową. Wyjmuję i zostawiam do ostudzenia.


 

2 komentarze:

  1. Im więcej kruszonki tym lepiej! Uwielbiam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń