środa, 27 września 2017

Kanapki z białym serem i karmelizowanymi śliwkami


Powtarzam jak mantrę, kanapka nie musi być nudna! Może być niesamowita, intrygująca, niecodzienna, apetyczna i inna od każdej poprzedniej. 
Kto czytał moje wcześniejsze posty wie, że lubię sobie rano kulinarnie dogadzać. Nie zawsze mam czas, to fakt. Kiedy jednak już go znajdę, nie mam żadnych hamulców. 
Dziś obłędna w smaku kanapka z białym serem, karmelizowanymi śliwkami, orzechami włoskimi, miodem i tymiankiem. 

Kanapki z twarogiem i karmelizowanymi śliwkami - składniki na dwie kanapki:
2 kromki chleba pełnoziarnistego (lub innego ulubionego, może być też chałka)
50-60g chudego białego sera
4 śliwki
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
świeży tymianek

Śliwki myję, przekrawam na pół i wyjmuję pestki. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cukier, układam śliwki rozciętą powierzchnią do dołu na maśle z cukrem i smażę minutę na średnim ogniu. Obracam i smażę kolejną minutę, znów obracam i wyłączam gaz.
Chleb podpiekam chwilę w piekarniku z opcją grill, tak by był ciepły (dziś tę czynność pominęłam, kanapki były równie dobre).
Na chlebie rozsmarowuję biały ser. Układam śliwki. Posypuję tymiankiem i orzechami. Całość polewam miodem. 
Smacznego!!!


1 komentarz: