poniedziałek, 22 czerwca 2020

Wegańskie ragu z grzybami, soczewicą i orzechami włoskimi

wegańskie ragu

Wegańskie ragu robiłam już dziesiątki razy. 
Za każdym razem staram się coś poprawić, żeby kolejna wersja była jeszcze lepsza niż poprzednia. 
I tym razem mogę śmiało powiedzieć, że zakończyłam pracę nad przepisem doskonałym. 
Proszę nie pomijajcie żadnego składnika, bo tutaj wszystko ma znaczenie.
Ten przepis na wegańskie ragu nie zawiera żadnych przypadkowych składników. Tutaj każdy drobiazg ma znaczenie. 
Będzie Was najpewniej kusiło, żeby wywalić z przepisu np. sok z granatu. Możecie go co najwyżej wymienić na wytrawne czerwone wino, ale optymalnie żeby to jednak był sok z granatu. 
Dobrze, żeby pomidory w puszce były dobrej jakości i jeśli macie możliwość znaleźć takie bez dodatku kwasu cytrynowego to byłoby idealnie. 
A jako że są już pyszne malinówki, można użyć świeżych pomidorów. Wystarczy 4-5 dorodnych pomidorów. Obieram ze skóry, oczyszczam z nasion, a miąższ kroję bardzo drobno. Nasiona wrzucam do miski i zachowuję z nich sok, który również wykorzystuję w sosie. 
 


Wegańskie ragu z grzybami, soczewicą i orzechami włoskimi - składniki na 4 porcje:
120g boczniaków
3 średnie brązowe pieczarki
1 puszka dobrej jakości pomidorów krojonych (ja użyłam pulpy pomidorowej Mutti w puszce)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
30g soku z granatu
2 łyżki orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
1/2 dużej cebuli
1 nieduża marchewka
2 mniejsze łodygi selera naciowego lub jedna duża
70g zielonej soczewicy
1 łyżka oleju rzepakowego
1/5 łyżeczki jasnej pasty miso
1 łyżeczka sosu sojowego
sól do smaku
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
szczypta oregano
szczypta tymianku
szklanka bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki cukru  trzcinowego

Pieczarki i boczniaki oczyściłam i pokroiłam w kosteczkę. Czosnek obrałam, zmiażdżyłam i drobno posiekałam. Orzechy posiekałam drobno. Soczewicę opłukałam na sicie, wrzuciłam do miski i zalałam wodą. Pozostawiłam na 15 minut, następnie odcedziłam na sicie.

Cebulę i marchewkę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Seler naciowy również pokroiłam w kostkę. Na oleju podsmażałam cebulę, marchew i seler przez ok. 4 minuty co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa zaczęły się karmelizować dolałam sok z granatu oraz pokrojone grzyby i czosnek. Podsmażałam mieszając przez 2 minuty, następnie dodałam pulpę pomidorową, koncentrat, bulion warzywny, odcedzoną soczewicę, posiekane orzechy oraz przyprawy. Gotowałam na wolnym ogniu odkryte przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe ragu powinno być bardzo gęste.

Ja swoje wegańskie ragu podałam z makaronem rigatoni, z dodatkiem parmezanu, mozzarelli, oliwy i świeżej bazylii, ale można je podać z ryżem, kaszą czy puree ziemniaczanym.

2 komentarze:

  1. Genialne danie! Bez mięsa ale mięsa na pewno nie brakuje ani trochę. Dodaje przepis na listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki. Jestem pewna, że będzie Ci smakowało ♥️😘

    OdpowiedzUsuń