środa, 12 lutego 2020

Kotlety ziemniaczane


Kotlety ziemniaczane znają pewnie wszyscy i każdy ma na nie swój patent. W moich nie ma pewnie nic odkrywczego, ale może właśnie te zasmakują Wam najbardziej ze wszystkich?
 
Kotlety ziemniaczane - 6 sztuk:
350g ziemniaków ugotowanych w mundurkach zważonych po obraniu
45g sera feta
5g startego parmezanu
spora szczypta soli
spora szczypta pieprzu
1 małe jajko
3 listki świeżej mięty drobno pokrojone
1 łyżka drobno posiekanej zielonej cebulki
1 mały ząbek czosnku obrany i drobno starty

dodatkowo:
1 łyżka mąki do obtoczenia
olej do smażenia

Ziemniaki gotuję w skórkach do miękkości, odlewam wodę i zostawiam do ostudzenia. Jeszcze letnie obieram ze skórki i rozgniatam praską razem z serem feta. Dodaję starty parmezan, jajko, posiekaną mięte oraz zieloną cebulkę, starty czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam dokładnie i odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej jednak zrobić masę dzień wcześniej. 

Z gotowej, schłodzonej masy formuję nieduże kotlety, obtaczam je w mące i smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złocisty kolor. Podaję z mizerią i jogurtem/kefirem/zsiadłym mlekiem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz