niedziela, 12 maja 2019

Sałatka wiosenna z halloumi, truskawkami i kwiatami



Wiosna w tym roku deszczowa, przynajmniej u mnie. Była już pierwsza burza, był już grad. Deszczowe dni przeplatają się ze słonecznymi, a taka pogoda zdecydowanie służy przyrodzie. Ptaki śpiewają niemal przez całą dobę, z naprawdę krótką nocną przerwą, która kończy się zanim jeszcze wstanie słońce. Zieleń jest cudownie soczysta, a kolejne rośliny zakwitają, dzięki czemu gdziekolwiek nie pójdę, czuję upojny słodki zapach. Wystarczyło więc iść na krótki spacer, żeby znaleźć całe mnóstwo jadalnych kwiatów do udekorowania sałatki.  Jest tu fiołek trójbarwny, chaber bławatek, bzy lilaki i płatki róży cukrowej.

Sałatka wiosenna z serem halloumi i kwiatami:
3 plastry sera halloumi o grubości 0,5-1cm
2-3 truskawki
garść roszponki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, 1/4 łyżeczki miodu spadziowego

Ser halloumi usmażyła na suchej patelni na złoty kolor z obu stron. Truskawki umyłam i pokroiłam na kawałki. Roszponkę umyłam i osuszyłam na ściereczce.
Składniki sosu wlałam do słoika, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, zakręciłam i dokładnie wymieszałam.
Składniki sałatki ułożyłam na talerzu, udekorowałam kwiatami jadalnymi i polałam sosem.  
Używając w kuchni kwiatów zawsze starannie upewnijcie się, czy wybrane przez Was gatunki są na pewno jadalne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz