sobota, 13 kwietnia 2019

Makaron z pesto i szparagami

Gdy tylko wiosną zacznę jeść szparagi, nie potrafię przestać. Są na śniadanie, obiad i kolację. Najczęściej jak tylko się da. 
Czemu? 
Nie wiem, ale podejrzewam że usilnie staram się ich najeść na zapas. 
Z przykrością jednak stwierdzam że to nie działa. Bez względu na to ile zjem ich wiosną, później cały rok tęsknię za nimi. Jako dziecko jadłam głównie białe szparagi. Zielone w zasadzie nie pojawiały się ani na stole, ani też w sklepach. 
Kiedy dorosłam zielone powoli wyparły te białe i w zasadzie nie jadam już innych. 
Może w tym roku to zmienię, gdy tylko sezon szparagowy osiągnie apogeum? Pożyjemy, zobaczymy. Póki co wszystkim amatorom szparagowego szaleństwa zostawiam przepis na prosty i bardzo smaczny makaron z pesto, szparagami i skórką cytrynową.

Makaron z pesto i szparagami - 2 porcje:
160-180g makaronu kokardki
skórka otarta z 1/2 cytryny
6-8 zielonych szparagów
grubo mielony czarny pieprz
świeża bazylia do dekoracji

Odłamuję twarde końcówki szparagów i płuczę je pod bieżącą wodą.
Cytrynę najlepiej niewoskowaną szoruję i parzę wrzątkiem. Ścieram żółtą część skórki.
Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. na 5 minut przez końcem gotowania dorzucam szparagi. Pod konice gotowania nabieram do szklanki trochę wody z gotowania- ok. 1/4 szklanki. Odcedzam makaron wraz ze szparagami. Szparagi wyjmuję i kroję na połówki wzdłuż i na krótkie odcinki o długości 3-4 cm. 
Makaron i szparagi wrzucam do miski, dodaję pesto oraz skórkę cytrynową i mieszam, gdy jest zbyt gęste i nie chce się rozprowadzić dodaję po łyżce wody z gotowania makaronu i mieszam.

Przed podaniem posypuję świeżo mielonym czarnym pieprzem i bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz