środa, 6 marca 2019

Tacos z boczniakami


Tacos z boczniakami, przyprawionymi jak mięso, w tradycyjnej meksykańskiej potrawie fajitas. 
Do tego przewrotne tacos z pszennej mąki, cudnie miękkie i elastyczne, które łatwo pochwycić już jako wypełniony zawijas i zjeść.
Nie mogło zabraknąć guacamole, chili, kolendry i kilku dodatków, które podkręcają nie tylko smak, ale też wygląd. 
Dla mnie ideał!

Boczniaki:
250g boczniaków

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
5-6 kropel tabasco
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki soku z cytryny
3/4-1 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego do marynaty + 1 do smażenia grzybów

Boczniaki pokroiłam na mniejsze części. Wszystkie przyprawy wymieszałam z sokiem z cytryny oraz olejem i tak powstałą pastą, natarłam grzyby. Przykryłam je i odstawiłam do lodówki. Powinny marynować się przez minimum godzinę. 
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju. Boczniaki smażyłam po ok. 2 minuty z każdej strony. Gotowe zostawiłam na patelni.

pszenne tacos:
260 g mąki pszennej
160 g wrzącej wody
1/3 łyżeczki soli
olej rzepakowy


Mąkę wymieszać z solą, dolać wrzątek, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Wyrabiać na podsypanym mąką blacie przez 4 minuty. Gotowe ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.

Gotowe ciasto pociąć na 20 równych części, a z każdej uformować kulkę. Brać po 2 kulki, wałkować na kółka o średnicy 3-4 cm. Na jednym placuszku rozsmarować 1-2 krople oleju rzepakowego, przykryć drugim i delikatnie rozwałkować razem na placek o średnicy 9-10 cm.  W ten sposób postąpić z całym ciastem. 
Średnią patelnię rozgrzać bez dodatku tłuszczu, układać na niej po 3 placki i smażyć 1-2 minuty z każdej trony. Placki można odwracać, gdy na spodniej stronie pojawią się ciemne plamy. Usmażone placki natychmiast rozdzielić, ułożyć na talerzu i przykryć ściereczką. W ten sposób usmażyć wszystkie placki.
 
Dodatki:
plasterki chili, najlepiej jalapeno
świeża kolendra lub natka pietruszki
poszatkowana czerwona kapusta, skropiona sokiem z cytryny, oprószona solą i odrobiną cukru
sałata rzymska porwana na kawałki
piklowana cebula z przepisu Dominiki Wójciak (znajdziecie go na jej profili na instagramie @jarzynova)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz