środa, 5 grudnia 2018

Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczą


 Dla mnie już w zasadzie nastała zima, zatem od jakiegoś czasu sięgam po typowe dla tej pory roku warzywa i owoce. Pieczone buraki to zdecydowanie jedna z najlepszych opcji na bazę do zimowej sałatki. Jeśli jak ja jesteście fanami buraków, to upieczcie ich więcej za jednym razem. Można je przechowywać kilka dni w lodówce i w dowolnym momencie zrobić sobie z nich coś pysznego.

Dziś przepis na prostą sałatkę, która smakowała nawet mojej córce.

Sałatka z pieczonego buraka z pomarańczą - składniki na 2 porcje:
2 buraki upieczone w piekarniku
1 pomarańcza
1 awokado
odrobina ulubionej sałaty np. 2 liście radicchio lub sałaty rzymskiej, garść roszponki lub rukoli, ewentualnie garść mieszanych sałat
garść listków świeżej kolendry
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki soku z pomarańczy
sól do smaku
sok z cytryny do skropienia awokado

Małe buraki myję, osuszam, każdą sztukę owijam folią aluminiową i układam na kratce, w piekarniku. Kratka powinna być ustawiona na środkowym poziomie. Włączam piekarnik, ustawiam temperaturę 200 stopni C i piekę od momentu włączenia przez 60 minut. Wyłączam i zostawiam jeszcze na 10 minut w stygnącym piekarniku. Wyjmuję i zostawiam do ostudzenia.

Dwa buraki obieram ze skórki i kroję na duże kawałki. Pomarańczę myję starannie, obieram ze skóry i kroję na pół wzdłuż, tak jak przebiega szypułka, następnie każdą część kroję na pół plastry.  Najwygodniej używa się noża do chleba. 
Listki kolendry wrzucam do miseczki z lodowatą wodą.

Dojrzałe awokado myję, przekrawam na pół, wyjmuję pestkę, obieram ze skóry. Kroję na kawałki, następnie obficie skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą.
Sałatę myję i osuszam.

Na talerzach rozkładam sałatę, dodaję buraki, oprószam odrobiną soli, dodaję pomarańczę oraz awokado. 
W słoiczku mieszam sok z pomarańczy z oliwą. Można dodać 1/4 łyżeczki miodu lub szczyptę cukru trzcinowego oraz szczyptę pieprzu.
Sosem polewam sałatkę, następnie wyjmuję kolendrę z zimnej wody. odsączam delikatnie na ściereczce i posypuję nią sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz