wtorek, 7 listopada 2017

Wegański mus czekoladowy - najlepszy przepis


Zdrowy deser nie wymagający wiele pracy w dodatku smaczny, wegański, bezglutenowy i nie zawierający nabiału oraz cukru.
Król deserów - mus czekoladowy! Pokochają go dzieciaki. Pokochacie go Wy!
Żeby mieć mus w kilka chwil trzeba jednak pamiętać o tym by namoczyć wieczorem orzechy, inaczej nie będzie perfekcyjnie gładki i aksamitny.


wegański mus czekoladowy - najlepszy przepis - składniki na 4 małe porcje
140g orzechów nerkowca
120g suszonych daktyli
35g ciemnego kakao
35g oleju kokosowego
pół szklanki letniej wody przegotowanej i ostudzonej
szczypta soli


Orzechy zalać przegotowaną, letnią wodą, przykryć i zostawić na noc do namoczenia. Daktyle, również zaleć przegotowaną ostudzoną wodą, ale w dużo mniejszej ilości i również zostawić na noc do namoczenia. (Ja swoje daktyle namaczałam tylko 2 godziny i też były ok. z orzechami bym tego nie próbowała)
Rano odlać wodę z daktyli i orzechów. Wrzucić je do pojemnika blendera, dodać kakao, olej kokosowy, sól i połowę wody. Miksować przez 2 minuty stopniowo dodając wodę w razie potrzeby. Łącznie blendować przez 3-4 minuty, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć do słoiczków lub literatek i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Najlepsza zabawa jest przy dekorowaniu. Można polać mus solonym karmelem (wegańskim lub tradycyjnym) dodać bitą śmietanę tradycyjną lub kokosową, posypać posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową lub udekorować owocami.
Taki mus jest dobrą opcją słodkiego drugiego śniadania do szkoły.
Ja nakładam jedną porcję do ładnego, małego słoiczka i rano daję córce do plecaka wraz z łyżeczką.
Nikt nie jest w stanie mu się oprzeć.

4 komentarze:

  1. Zdrowe więc można się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mus czekoladowy, czy wegański, czy też nie smakuje fantastycznie zawsze i wszędzie. Jedynym, największym jego minusem jest fakt, że za szybko się kończy! :)
    Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię i to bardzo. Zarówno wersję na orzechach, jak i z silken tofu. Tylko robię z karobem, z racji alergii na kakao. Z tymi malinami wygląda niezwykle smakowicie. W ogóle mus czekoladowy plus czerwone owoce to wyjątkowo udane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę koniecznie spróbować wersji na na bazie tofu. Teraz natomiast przymierzam się do białego musu migdałowo-kokosowego :) Mam nadzieję, że rodzina przyjmie go równie entuzjastycznie co ten czekoladowy.

      Usuń