niedziela, 24 września 2017

Wegański sos bolognese - najlepszy przepis


Wspominałam już o tym, że ostatnio nie bardzo toleruję mięso. Chociaż lubię je i smakuje mi, to dużo lepiej czuję się gdy go nie jem. Planując posiłki, staram się więc robić to tak, by na talerzu lądował roślinny zamiennik, który dostarczy nam białka. Taki obiad nie tylko bardziej syci, ale jest też zdrowszy od takiego, z którego po prostu wykasujemy mięso. Dobrze rolę takiego zamiennika spełniają nasiona roślin strączkowych czyli różnego rodzaju fasole, soczewice, groch czy ciecierzyca. Moja córka o dziwo z entuzjazmem przyjmuje te eksperymenty.
Wczoraj postanowiłam zmierzyć się z wegańską wersją sosu bolognese.
Makaron z klasycznym sosem bolońskim jest niewątpliwie jednym z popularniejszych comfort food, jakie znam. Jest to podyktowane pewnie zawartością umami w potrawie składającej się z sosu pomidorowego, makaronu i mięsa. Danie wykańczamy na talerzu parmezanem, który też jest bogaty w ten tajemniczy element. Nasza wegańska lub wegetariańska (kiedy posypiemy całość serem) wersja powinna być nie mniej bogata w piąty smak. 
Ja dołożyłam wszelkich starań, żeby wersja bezmięsna była jeszcze bardziej umami od tej klasycznej.
Jestem pewna, że jeśli raz spróbujecie tej opcji, trudno będzie wam wrócić do oryginału.
Aby mój wegański sos boloński miał bogaty i głęboki smak, używam do jego przyprawianie sosu sojowego i pasty miso. Nie obawiajcie się tego, że w związku z tymi dodatkami danie zyska orientalny charakter. Nic takiego się nie zdarzy. Te składniki są pełne umami i podkreślą jedynie smak poszczególnych składników sosu. 

Z podanych proporcji przygotujecie sos dla 6-8 osób. Gotowy sos można podzielić na porcje i zamrozić. 

Wegański sos bolognese - przepis:
250g zielonej soczewicy
2 ząbki czosnku
2 małe lub średnie cebule
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
400g przecieru pomidorowego (przecier w kartoniku nie koncentrat)
karton krojonych pomidorów (ok.400g)
1,5 szklanki wody lub domowego bulionu warzywnego (polecam dodać bulion)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 płaska łyżeczka pasty miso (shiromiso)
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 
opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól do smaku

Soczewicę płuczę na sicie, wrzucam do garnka, zalewam wrzątkiem z czajnika (400-420g wody), dodaję płaską łyżeczkę soli, przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 20 minut, przy delikatnie uchylonej pokrywie. Co jakiś czas odkrywam na chwilę, mieszam i sprawdzam czy nie brakuje wody. Marchewkę i cebulę obieram, myję i kroję w drobną kostkę. Seler naciowy myję i również drobno kroję. Czosnek obieram i drobno siekam.W garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam posiekane warzywa (cebulę, marchew i seler). Smażę na silnym ogniu przez 5-7 minut, często mieszając. Nie przejmujcie się jeśli zaczną mocno karmelizować, a przy tym nieco przywierać do dna, to bardzo pozytywnie wpływa na ostateczny smak sosu. 
Do podsmażonych warzyw dosypuję szczyptę soli, dodaję pomidory krojone i przecier z pomidorów. Dolewam wodę (lub bulion warzywny), a następnie dosypuję cukier, oregano,pieprz, wędzoną i ewentualnie ostrą paprykę, dodaję także sos sojowy, pastę miso i posiekany czosnek. Mieszam i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na wolnym ogniu przez 15-20 minut, następnie dodaję soczewicę (jeśli została jakaś woda podczas gotowania to odcedzam soczewicę, zanim dodam ją do sosu) i gotuję kolejne 15-20 minut. Gdyby sos zbyt mocno zgęstniał, można dolać nieco wody przed dodaniem soczewicy. Sos ostatecznie powinien jednak być dość gęsty. Pamiętajcie by ognień nie był za duży, no i o tym by mieszać sos co jakiś czas. Zanim posolicie spróbujcie, ponieważ zarówno sos sojowy jak i pasta miso nadają słoności potrawie.

Gotowy sos podawać z ulubionym makaronem, ugotowanym al dente. 
Będzie pasowało spaghetti, tagliatelle i mezze rigate.
W wersji dla wegan podajemy bez sera, dla wegetarian ze startym parmezanem lub grana padano.
Oczywiście na wierzch, koniecznie świeża bazylia, bez względu na opcję. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz