czwartek, 7 września 2017

Tajskie curry ze słodkich ziemniaków, ciecierzycy i zielonego groszku



Zrobiło się jesiennie, chłodno i jakoś tak poważnie. Młoda wróciła do szkoły, życie znów nabiera innego rytmu. 
Mam wielką ochotę na rozgrzewające, jednogarnkowe i pełne warzyw potrawy. Najchętniej kupuję teraz słodkie ziemniaki, dynie, pomidory i papryki. 
Dziś proponuję pyszne i bardzo aromatyczne tajskie curry. Kilka prostych składników, aromatyczne przyprawy i totalny odlot. 

Tajskie curry ze słodkich ziemniaków, ciecierzycy i zielonego groszku - składniki na 3-4 porcje:
1 duży batat lub 2 mniejsze (550g po obraniu)
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku 
200g ugotowanej ciecierzycy
100ml mleczka kokosowego
1 kopiasta łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
1-1,5 filiżanki wody
do podania:
200g ryżu jaśminowego (50g na porcję)
świeża kolendra 
cząstki limonki

Zawsze jednorazowo gotuję całą paczkę ciecierzycy. Ugotowaną i ostudzoną dzielę na porcje i mrożę, dzięki czemu oszczędzam czas i mam zawsze dostępną ugotowaną cieciorkę.
Wieczorem wsypuję ciecierzycę do miski, zalewam sporą ilością zimnej wody (przynajmniej 2 razy tyle wody co ciecierzycy), dodaję łyżeczkę sody oczyszczonej i zostawiam do namoczenia. Rano odcedzam wodę, przelewam na sicie bieżącą zimną wodą, wrzucam do garnka, zalewam czystą zimną wodą, dodaję łyżeczkę sody oczyszczonej i doprowadzam do wrzenia. Gotuję odkryte na mocnym ogniu przez 5 minut, po czym przykrywam tak by pokrywka była nieco uchylona, zmniejszam płomień i gotuję na wolnym ogniu 40-60 minut (do miękkości). Pod koniec gotowania solę wodę (3/4-1 płaskiej łyżeczki soli).

Batata obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. W średnim garnku rozgrzewam olej, dodaję pastę curry i podsmażam na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Do pasty curry dodaję pokrojone słodkie ziemniaki i podsmażam razem 1-2 minuty, dolewam filiżankę wody, przykrywam tak by pokrywka była nieco uchylona i gotuję ok. 10-15 minut, do czasu gdy bataty zmiękną. Odkrywam garnek, dodaję ugotowaną cieciorkę, mrożony groszek oraz mleko kokosowe i gotuję odkryte jeszcze przez ok. 5 minut. Podaję z ugotowanym ryżem jaśminowym, świeżą kolendrą oraz ewentualnie limonką. 
Można przygotować większą ilość curry i przechowywać przez 2-3 dni w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz