czwartek, 6 lipca 2017

Spaghetti w sosie pomidorowym z soczewicą



Pyszny i sycący wegański obiad, czy to możliwe? Oczywiście, że tak! Jeśli nie jesteście przekonani to koniecznie przygotujcie to co dziś proponuję. Będziecie mile zaskoczeni.  

Spaghetti w sosie pomidorowym z soczewicą - przepis na 2 porcje:
160-200g spaghetti
80g zielonej soczewicy
5 pomidorów malinowych
1/2 strąka czerwonej papryki
1/2 średniej cebuli
2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka czubrycy (ewentualnie cząbru)
sól do smaku
posiekana natka pietruszki

Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skóry, wyjmuję nasiona i kroję miąższ w kosteczkę. Cebulę obieram i drobno kroję. Paprykę myję, usuwam nasiona i białe błony, miąższ wraz ze skórką kroję w drobną kostkę.

W garnku rozgrzewam olej, wrzucam do niego cebulę i smażę co jakiś czas mieszając do czasu gdy stanie się złocista. Do cebuli dodaję paprykę, oprószam solą i podsmażam 1-2 minuty. o cebuli i papryki dorzucam pokrojone pomidory, dodaję sól, czubrycę, zmniejszam płomień i gotuję 15 minut pod przykryciem. Odkrywam garnek z sosem i odparowuję na wolnym ogniu przez ok. 20-25 minut. 

Soczewicę płuczę na sitku zimną wodą. Wrzucam ją do garnka i dodaję 300g gorącej wody oraz 3/4 łyżeczki soli. Przykrywam, doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Soczewica powinna być miękka. Na koniec odkrywam garnek by odparować ewentualny nadmiar wody. Jeśli soczewica jest miękka, a w garnku wciąż jest jeszcze płyn wtedy odlewam go. 
Ugotowaną soczewicę dodaję do sosu pomidorowego.

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzam i mieszam w garnku z gorącym sosem. Podaję natychmiast posypane posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz