sobota, 15 lipca 2017

Sorbet porzeczkowy


Mamy w domu taki rytuał, że kiedy kończy się rok szkolny, a zaczynają wakacje, moja córka codziennie zjada porcję lodów. Jednak nie zawsze mamy dostęp do naprawdę dobrych, więc nie pozostaje mi nic innego, jak przygotować je w domu. 
Jestem fanką sorbetów i jeśli mam robić w domu lody, to najczęściej wybieram właśnie takie, mocno owocowe, bez zbędnych dodatków. 
Wykonanie tego sorbetu zajmie wam niewiele czasu. Oczywiście musicie doliczyć czas, który jest potrzebny do jego zamrożenia, ale kiedy już wstawicie pojemnik z sorbetem do zamrażalnika, możecie o nim na kilka godzin zapomnieć. Żadnego mieszania, zaglądania i dodatkowych czynności.

Sorbet z czerwonej porzeczki:
500g czerwonej porzeczki
160g cukru kryształu
300g wody + 3 łyżki

Porzeczki płuczę, przebieram i odrywam ogonki. Przekładam je do garnka, dolewam 3 łyżki wody i doprowadzam do wrzenia. Przykrywam i gotuję 5-6 minut, następnie przecieram starannie przez gęste sitko.
Odstawiam i zabieram się za przygotowanie syropu. Cukier wsypuję do garnka, dodaję wodę i zagotowuję. Gotuję odkryty przez ok. 10 minut. 
Gotowy syrop wlewam do przetartych porzeczek, mieszam dokładnie, doprowadzam do wrzenia i gotuję 1-2 minuty. 
Całość wlewam do pojemnika w którym będę zamrażała sorbet i zostawiam do całkowitego ostudzenia. Wkładam do zamrażalnika i pozwalam sorbetowi dobrze zamarznąć. Zajmuje to 4-5 godzin. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz