wtorek, 4 lipca 2017

Idealne bułki do hamburgerów


Domowe bułki hamburgerowe są bardzo proste w wykonaniu, a są o niebo lepsze od tych sklepowych. Nie chodzi jedynie o smak, ale konsystencję. Kupne bułki są gumowe, sypią się, rozpadają. W ich składzie są różne dziwne substancje, dlatego staram się ich unikać. Jeśli robicie w domu burgery, mięsne czy wegetariańskie, koniecznie zabawcie się w piekarza i przygotujcie własne bułki do hamburgerów. Gwarantuję, że już nigdy nie wrócicie do kupnych.
Ważna uwaga. Nie skracajcie czasu wyrastania bułek, ma to kluczowy wpływ na jakość ich miąższu. Jeśli będą rosły zbyt krótko to będą ciężkie i gliniaste. 

Bułeczki hamburgerowe - przepis na 4 duże bułki:
280g mąki pszennej chlebowej lub typ 650
12g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniego mleka 2% tłuszczu
2 płaskie łyżki masła roztopionego i ostudzonego
1/2 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułek
sezam


Do letniego mleka dodaję cukier oraz drożdże i dobrze mieszam. Odstawiam na 5-7 minut, aby drożdże się rozbudziły. 
Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, następnie wlewam rozczyn i mieszam delikatnie łyżką. Dodaję masło i zagniatam ciasto. Wyrabiam je przez około 5 minut, do momentu kiedy kulka ciasta stanie się elastyczna i gładka. Tak wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam czystą, wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.  
Blachę wykładam papierem do pieczenia.n
Wyrośnięte ciasto odgazowuję jednym uderzeniem pięścią w jego środek. Wybieram je z miski i dzielę na 4 części. Z każdej robię płaski placek i zakładam jego brzegi do środka jak kopertę. Robię tak dwa razy, przy drugim formując bułkę i zbierając w całość zlepione brzegi. Odwracam łączeniem do dołu. Bułeczkę spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Postępuję tak z resztą przygotowanego ciasta. Kawałek papieru do pieczenia zwilżam kilkoma kroplami oleju, zgniatam, ponownie rozprostowuję i nakrywam nim bułeczki. Czasem jeszcze na to kładę wilgotną ściereczkę. Odkładam do wyrastania na 45 minut do 1 godziny. 
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół).  
Przed pieczeniem roztrzepuję w misce jajko z mlekiem, zdejmuję bardzo delikatnie papier którym przykryłam bułki i również delikatnie smaruję  mieszaniną wierzch bułek. Na koniec posypuję sezamem. 
Wstawiam blachę z bułkami do rozgrzanego pieca i piekę przez 8-12 minut. Mają być rumiane. 
Studzę na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz