czwartek, 8 czerwca 2017

Chłodnik litewski















































Witam wszystkich po przerwie. Kto obserwuje moje konto na instagramie wie, że nie próżnowałam. Sporo się dzieje, a natłok zajęć sprawił, że starczyło czasu na nowe wpisy. Ale już się poprawiam i wracam z przepisem na klasyk, czyli chłodnik litewski.
Jedni robią na bulionie, ja gotuję buraczki w wodzie, a później wszystkie składniki łączę z mlecznymi dodatkami. Są tacy, którzy używają wyłącznie kefiru, są tacy którzy jogurtu, ja łączę kilka takich produktów. Ważne żeby dobrze doprawić chłodnik, schłodzić go jak należy i podać z jajkiem.

Chłodnik litewski (4-6 porcji):
1 pęczek botwiny z buraczkami
1 pęczek rzodkiewki
1 ogórek gruntowy (twardy)
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
1/2 pęczka koperku
200g jogurtu naturalnego
150g kefiru
250g śmietany kwaśnej 12% tłuszczu 
sok z cytryny, cukier, sól, i pieprz czarny do smaku
Do podania:
po 1 jajku ugotowanym na twardo do każdej porcji

Buraki obieram, myję i ścieram na tarce o grubych oczkach. Łodygi botwiny myję, kroję drobno. Liście botwiny płuczę i drobno siekam.
Buraczki przekładam do garnka, zalewam niewielką ilością wody, tak by były zakryte, przykrywam pokrywką tak by była odrobinę uchylona i doprowadzam do wrzenia. Gotuję (od momentu zagotowania) 8 minut, następnie dodaję pokrojone łodygi oraz liście i gotuję olejnych 7-8 minut. Odkrywam, skrapiam 1-2 łyżkami soku z cytryny. Przekładam garnek do miski z zimną wodą i schładzam zawartość.

Warzywa myję starannie. Ogórka obieram niezbyt dokładnie ze skórki. Rzodkiewki oraz ogórka kroję w kostkę (nie za drobną, ale również nie dużą). Listki koperku oberwane z łodyżek siekam drobno. Drobno kroję także szczypiorek. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.

Do dużej miski przekładam wszystkie warzywa, dodaję dobrze schłodzone, ugotowane wcześniej buraki (razem z płynem, który jest w garnku), jogurt, śmietanę i kefir. Doprawiam solą, czarnym mielonym pieprzem oraz odrobiną cukru. Mieszam starannie i próbuję. W razie potrzeby dodaję niezbędnych przypraw i soku z cytryny. Raz jeszcze mieszam, przykrywam i wstawiam do lodówki na 2 godziny.

Podaję schłodzony z ugotowanym na twardo jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz