czwartek, 13 kwietnia 2017

Zupa chrzanowa z plackiem


Wielkanoc coraz bliżej.
W tym roku udało mi się zakupić sprzęt i wreszcie będziemy mogły z P przygotować prawdziwe pisanki. Wcześniej wydawało mi się to bardzo skomplikowane, do momentu kiedy na Katowickim rynku nie natrafiłyśmy podczas jarmarku wielkanocnego na małe warsztaty pisania pisanek. Okazało się, że nie tylko jest to dosyć proste, ale również bardzo przyjemne zajęcie.
Z każdym rokiem, kiedy moja córka jest coraz starsza, przygotowania do wszelkich świąt są coraz ciekawsze, pełniejsze i radośniejsze. Chciałabym, żeby zachowała magiczne wspomnienia i oczekiwała na ten czas z niecierpliwością.
A przepis...jest i przepis.
Skoro Wielkanoc to mnóstwo chrzanu. Propozycja ode mnie na wielkanocny stół - zupa chrzanowa.
Nie podaję jej ani z jajami, ani z kiełbasą, ale w sposób który podpatrzyłam w mojej ulubionej restauracji na Podhalu. Tam podają gęstą i gorącą chrzanową z plackiem ziemniaczanym zatopionym w zupie, a całość jest okraszona zrumienionym boczkiem.
U mnie bez boczku, a placki dla odmiany bardzo grubo starte podałam obok, jako dodatek do zupy. Polecam bo to naprawdę świetna zupa, nie tylko na święta. Zupa nie potrzebuje wielu składników, ale to bez czego na pewno się nie obędzie to dobry, domowy wywar warzywny. Oto sposób na jego przygotowanie:

Wywar warzywny:
1,7l zimnej wody
2 duże marchewki
1 duża pietruszka korzeń
1/6 średniego selera
biała część pora
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
 

Wodę wlać do dużego garnka. Marchew, pietruszkę, seler i czosnek obrać. Warzywa umyć, pokroić na mniejsze części i wrzucić do wody. Por przekroić wzdłuż i umyć staranie między wszystkimi warstwami. Dodać do wody. Dorzucić pieprz, sól, a następnie dolać odrobinę oleju. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. godzinę.

Gotowy wywar odcedzić, powinno go być mniej więcej litr.

Zupa chrzanowa przepis na 4-6 porcji:
1 litr wywaru warzywnego
4 kopiaste łyżki startego chrzanu ze słoiczka
320g obranych ziemniaków
1 łyżeczka masła
4 łyżki śmietany kremówki
sól
gdyby chrzan okazał się być bardzo kwaśny 1 łyżeczka cukru

Ziemniaki obrać, umyć, odważyć potrzebną ilość. Pokroić w talarki i podsmażać 4-5 minut na łyżeczce masła. Zalać podsmażone ziemniaki wywarem i zagotować. Gotować ok. 15 minut do czasu gdy ziemniaki będę całkiem miękkie. Wyłączyć palnik, dodać chrzan i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Gotową zupę doprawić solą, ewentualnie cukrem. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Podawać gorącą, oprószoną świeżo mielonym czarnym pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i plackami.


Placki ziemniaczane:
900g obranych ziemniaków
2 małe cebule
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 małe jajka
sól
świeżo mielony czarny pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach. Dodać sól, pieprz, jajka i mąkę. Wymieszać masę bardzo dokładnie.
Na patelni rozgrzać dobrze olej, następnie nakładać nieduże porcje ciasta (1-1,5 łyżki) i smażyć niewielkie placki na złoty kolor z obu stron.Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

1 komentarz: