piątek, 7 kwietnia 2017

Zdrowe śniadanie - omlet z groszkiem i szynką
















































Moje śniadanie musi być wartościowe i pożywne. Zawsze zadziwiają mnie osoby, które potrafią wyjść z domu bez śniadania. Taka jest moja córka, której nie sposób przekonać do tego żeby zjadła coś przed wyjściem do szkoły.
Dla tych którzy mają przed sobą długi i pracowity dzień polecam na śniadanie jajka. Jajka jak żaden inny produkt doskonale sycą i można je przygotować na tak wiele sposobów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Od kilku dni w mojej kuchni rządzi omlet.
Kiedy byłam dzieckiem, moja mama przygotowywała właśnie taki omlet z zielonym groszkiem i szynką. Wtedy jednak używała do niego groszku konserwowego, który w mojej kuchni się nie pojawia. Używam mrożonego bo uważam że jest zdrowszy, ładniejszy i smaczniejszy.
Ponieważ zielony groszek to jedno z moich ulubionych warzyw, zawsze mam w zamrażalniku przynajmniej jedną paczkę w zapasie.

Omlet z zielonym groszkiem i szynką (składniki dla 1 osoby):
2 średnie jajka
2 łyżki mleka 0,5 % tłuszczu
2 łyżki mrożonego groszku
plater dobrej szynki wieprzowej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól

W czajniku zagotować wodę. Do maleńkiego rondelka wrzucić groszek, odrobinę soli morskiej i zalać wrzątkiem. Gotować 5-6 minut, następnie odcedzić.
Jajka wybić do miseczki, dolać mleko, dodać soli i roztrzepać widelcem. Szynkę pokroić w kostkę. Patelnię skropić 1/2 łyżeczki oliwy, wrzucić szynkę i podsmażyć. Zdjąć szynkę na talerz, następnie dodać resztę oliwy i rozgrzać dość mocno. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię wlać masę z jaj i mleka. Gd tylko brzegi nieco się zetną zagarniać łopatką ściętą masę do środka i manewrując patelnią wlewać płynne jajka w powstałe miejsce. Gdy nie ma już nadmiaru luźnej, płynnej masy nałożyć na wierzch szynkę i groszek. Smażyć jeszcze ok minutę. Podważyć delikatnie omlet z każdej strony. Gdy nie przywiera już do dna patelni, podnosimy łopatką z jednej strony i składamy omlet. Teraz można delikatnie zsunąć go na talerz.

Omlet z groszkiem i szynką to ok. 262 kcal 
18,26 g białka
18,92 g tłuszczu
4,54 g węglowodanów
1,74 g błonnika
67,02 mg wapnia
24,94 mg magnezu
2,87 mg żelaza
2,51 mg cynku
0,27 mg witaminy B1
0,64 mg witaminy B2
0,21 mg witaminy B6
1,72 µg witaminy B12
7,02 mg witaminy C

Wartości dotyczą samego omletu bez pieczywa.
Dla przykładu jeśli dołożymy:
-2 kromki z pszennej bułki ilość kalorii wzrośnie o 84 kcal - łącznie będzie to zatem 346 kcal
- kromkę żytniego chleba razowego (80 kcal) - łącznie uzyskamy 342 kcal


Jak widać jest to pożywne, ale nie wysokokaloryczne śniadanie. Za to zyskujemy sporo białka, żelaza, wapnia, cynku i witamin z grupy B.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz