piątek, 21 kwietnia 2017

Wegańskie ciasto bez pieczenia



Ciasto bez pieczenia, całkowicie wegańskie i obłędnie pyszne. Słodkie, kremowe...och...długo by mówić. Lepiej zrobić i zjeść.
Choć jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy, to jednak zabiera sporo czasu, bo orzechy z których powstaje masa trzeba dość długo namaczać, a całość przed podaniem musi stężeć w lodówce.
Zaręczam jednak, że warto!

Wegańskie ciasto bez pieczenia:
spód:
300g suszonych daktyli
100g orzechów nerkowca
25g oleju kokosowego 

Masa:
250g orzechów nerkowca
1 bardzo dojrzałe mango (można zamienić na mrożone maliny, jagody lub truskawki, wtedy bierzemy ok 200g owoców)
90g oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy (może być miód jeśli nie zależy Wam na tym by ciasto było wegańskie)

Do dekoracji:
Co tylko zechcecie.
Mogą być jadalne płatki kwiatów, posiekane pistacje, migdały, wiórki kokosowe, maliny, jagody, kawałki mango itd. Ogranicza Was jedynie wyobraźnia. 

Masa:
Orzechy potrzebne do zrobienia masy zalać przegotowaną wodą i odstawić na minimum 4 godziny.
Namoczone orzechy odcedzić. Mango umyć, obrać, miąższ pokroić na kawałki. Olej kokosowy roztopić.
W pojemniku blendera umieścić orzechy, pokrojony miąższ mango, syrop z agawy oraz roztopiony olej kokosowy. Miksować do czasu uzyskania gładkiej masy.
Ja mam pojemnik, który nie zmieścił całej masy. Blendowałam partiami, a potem w misce jeszcze raz wszystko razem.

Spód:
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut, odcedzić, przełożyć do pojemnika blendera. Olej kokosowy rozpuścić. Dodać orzechy oraz roztopiony olej kokosowy. Zmiksować wszystko razem z pomocą blendera, ale nie na całkiem gładką pastę.

Tortownicę o średnicy max.22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wystarczy nałożyć kawałek papieru na spód, zamknąć tortownicę i oberwać reszty papieru wystające z boków.
Na spód tortownicy nałożyć masę z daktyli i orzechów. Rozprowadzić ją na całej powierzchni, a na nią nałożyć masę z orzechów i mango. Rozsmarować dokładnie, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na przynajmniej 6 godzin. Moje ciasto stało całą noc i wtedy najlepiej się kroi.






1 komentarz:

  1. Jakie cudowne! I niech mi ktoś powie, że weganie jedzą samą trawę i kamienie ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń