niedziela, 2 kwietnia 2017

Prosta zupa miso w słoiku - na wynos
















































Ci którzy mnie znają, wiedzą jak bardzo lubię orientalne smaki. Ten przepis jest bardzo prosty i pozwala na przygotowanie orientalnej zupy "instant", którą przed zjedzeniem wystarczy zalać tylko wrzątkiem, zakręcić, solidnie potrząsnąć by esencja smaku znajdująca się na dnie wymieszała się z wodą.
Taki słoik można więc zabrać do pracy, na uczelnię i gdziekolwiek tylko zapragniecie, pod warunkiem, że będziecie mogli dostać tam szklankę wrzącej wody.

Zupa miso w słoiku - składniki na 1 porcję:
baza do zupy:
1 łyżka pasty miso
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
0,5 łyżeczki oleju sezamowego

75g (jedna wiązka) makaronu soba

marynowane i smażone tofu:
1 opakowanie tofu (ok.180g)
1 łyżka sosu teriyaki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka oleju rzepakowego do usmażenia tofu

1/3 pęczka pokrojonej niezbyt drobno dymki
ewentualnie 2 grzyby shitake (należy zalać wrzątkiem, namaczać przez godzinę i zagotować)

Tofu odcisnąć, pokroić w kostkę. Wymieszać w słoiku składniki marynaty, dorzucić tofu, zamknąć słoik i wymieszać. Odstawić na przynajmniej 30 minut.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i usmażyć tofu na złoty kolor z obu stron.
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą.
Składniki bazy do zupy wymieszać na dnie słoika (nie ma to być litrowy słoik, ale nieco mniejszy)
Na bazie ułożyć makaron, usmażone tofu, posypać dymką i dodać grzyby jeśli ich używamy. Słoik zakręcić. Kiedy zechcemy przygotować i zjeść zupę wystarczy do słoika wlać nieco ponad 3/4 szklanki wrzątku. zakręcić i potrząsać przez jakiś czas by baza rozpuściła się w wodzie i rozprowadziła dokładnie.

Do zupy można dorzucić zamiast grzybów np. pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, ulubione kiełki, ugotowany bób.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz