wtorek, 11 kwietnia 2017

Mazurek migdałowy
















































Pamiętam swój pierwszy mazurek,  który upiekłam jeszcze jako nastolatka. Był bardzo słodki, nieco zbyt kruchy i udekorowany taką ilością orzechów, że nie sposób było zjeść więcej niż jeden kawałek. Potem długo nie piekłam ani mazurków, ani też innych ciast. Teraz chociaż wciąż rzadko, to jednak chętniej piekę słodkości. Być może dlatego, że mam w domu małego łasucha, który uwielbia ciasta i ciasteczka.
Dziś proponuję przepis na mazurek migdałowy. Tylko kruche ciasto i masa migdałowa, którą można zamienić na pastę pistacjową lub masę z innych ulubionych orzechów. Nam zasmakował wariant z migdałami, więc taki pojawi się na świątecznym stole.

Mazurek migdałowy:
Kruche ciasto:
130g mąki pszennej (u mnie typ 650)
60g mąki ziemniaczanej
40g cukru
115g zimnego masła
szczypta soli
1 średnie jajko

Masa migdałowa:
120g migdałów
90g cukru
3-4 łyżki wrzątku

Mąki przesiać do miski, dodać cukier oraz szczyptę soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąk z cukrem. Siekać nożem, aby powstały jak najdrobniejsze grudki masła. Rozdrobnić ostatecznie masło palcami, aby powstało coś na podobieństwo kruszonki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulkę, następnie spłaszczyć i uformować w kwadrat. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 45 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować blachę kwadratową o wymiarach ok. 22/22cm. Może być też wąska, prostokątna blaszka, ale raczej niezbyt duża. Na blacie rozłożyć kawałek papieru do pieczenia, nieco większy niż rozmiar blachy. Na papierze położyć ciasto, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować. Wyłożyć ciasto wraz ze spodnim kawałkiem papieru na blasze, wyrównać brzegi i wykleić odciętym nadmiarem ciasta ewentualne luki. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut. (opcja góra-dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika). Wyjąć i ostudzić nie wyjmując z blachy.

Migdał wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem tak by były zakryte wodą i odstawić na 10 -15 minut. Namoczone migdał obrać ze skórki i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać cukier i kilka łyżek wrzącej wody. Miksować niezbyt długo, do powstania niekoniecznie całkiem gładkiej pasty.

Gotową masą wysmarować delikatnie cały wierzch ciasta. Udekorować prażonymi płatkami migdałów lub tak jak ja sokiem z jagód. Przetarłam 1 łyżkę jagód i powstałym sokiem skropiłam nierównomiernie wierch mazurka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz