piątek, 28 kwietnia 2017

Kompot z rabarbaru i truskawek
















































Uwielbiam domowy kompot.
W ciepłe dni, dobrze mieć dzbanek kompotu w lodówce. Świetnie gasi pragnienie, wszyscy go lubią i można go przygotować w kilka chwil.

Kompot rabarbarowo - truskawkowy:
250g rabarbaru
200g truskawek (w sezonie świeżych, teraz mrożonych)
50-60g cukru
1,1 l wody + 100 ml wody mineralnej niegazowanej


Do dużego garnka wrzucić truskawki. Rabarbar umyć, odciąć liście i pokroić łodygi na 1-2 cm kawałki. Rabarbar dodać do truskawek, dodać cukier (najpierw 50g, jeśli gotowy kompot będzie za mało słodki można go dosłodzić), zalać 1,1 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut od czasu zagotowania. Przecedzić na gęstym sicie, przelać do dzbanka,dolać 100ml wody niegazowanej, całość ostudzić i schłodzić w lodówce. Gdyby kompot okazał się dla Was zbyt słodki można dodać do niego łyżkę soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz