sobota, 15 kwietnia 2017

Dorsz z sosem ziołowym



Życzę Wam spokojnych, zdrowych i rodzinnych świąt. Niech będą wyjątkowe, 
pełne ciepła i bliskości. 

A dziś prosty przepis na obiad z rybą.
Staram się, żeby ryby jak najczęściej pojawiały się na naszym stole, ale przyznam szczerze, że w moim domu tylko ja szaleję za dorszem. Reszta zdecydowanie woli łososia, który dla mnie daleki jest od ideału.
Z ryb najchętniej jadam tuńczyka, dorsza, halibuta, makrelę i śledzie.
Jak dla mnie polędwica z dorsza nie potrzebuje nawet żadnych szczególnych dodatków. Wystarczy by była oprószona solą morską i usmażona bądź upieczona. Czasem jednak lubię gdy w rybnym obiedzie coś ciekawego się dzieje. Ten sposób na rybę z pewnością nie jest nudny.


Dorsz z sosem ziołowym - przepis na 3 porcje:
polędwica z dorsza 450g
sól morska
1-1,5 łyżki mąki pszennej
olej rzepakowy do smażenia

Sos ziołowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
listki z 3 gałązek bazylii
sól

Czosnek obrać i drobno posiekać. Zioła umyć, oberwać listki i posiekać bardzo drobno. Do miseczki wrzucić czosnek i zioła. Oprószyć solą, dolać sok z cytryny i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, przykryć i odstawić na przynajmniej 30 minut.

Rybę pokroić na kawałki, umyć, osuszyć, oprószyć solą i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej.
Na gorący tłuszcz kłaść kawałki ryby i smażyć po ok. 3-4 minut z każdej strony. Zdejmować z patelni i natychmiast podawać.

Ja do swojej ryby podałam pieczone ziemniaki i szparagi. Jeśli chcecie zjeść obiad jak ten ze zdjęcia już mówię jak zrobić dodatki.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, następnie obrać i pokroić na kawałki. ułożyć je na blasze, polać oliwą i wymieszać poprzez potrząsanie naczyniem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Najlepiej ustawić funkcję grill, jeśli jej nie ma wybieramy grzanie góra-dół, może być z termoobiegiem.
Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy blachę lub naczynie żaroodporne z ziemniakami i pieczemy
ok. 20 minut, aż się zrumienią. W trakcie można wyjąć raz blachę i przemieszać potrząsając by ziemniaki upiekły się równomiernie.

W wysokim garnku zagotować osoloną wodę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Kiedy złapiemy szparag z dwóch stron i wygniemy odłamie się w odpowiednim miejscu. Szparagi wstawić do garnka z gotującą się wodą i gotować przez 4-6 minut zależnie od grubości. Ugotowane szparagi odcedzić i dodać do nich kawałek świeżego masła.

Optymalnie gdy ziemniaki się dopiekają, wstawić szparagi i zacząć smażenie ryby. Wtedy wszystkie części obiadu powinny być gotowe w odpowiedni momencie.







1 komentarz:

  1. Oj, jak ja lubię takie dania...
    Lekko, wiosennie, szparagowo...
    :)

    OdpowiedzUsuń