sobota, 8 kwietnia 2017

Cevapcici
















































Kuchnia bałkańska zawsze do mnie przemawiała.
Lubię dobrze doprawione mięso, paprykę, zioła i naturalny jogurt. Lubię też wszelkiego rodzaju pieczywo, zwłaszcza małe chlebki pita, do których można włożyć różne pyszności.
Cevapcici to po prostu szaszłyki z mielonego lub siekanego mięsa. Doprawia się je w różny sposób, ale ja mam swoje sprawdzone przyprawy. Dodaję do nich czosnek, paprykę słodką i wędzoną oraz natkę pietruszki. Mięso najlepiej by było mieszane, ale nie jest to koniecznością.
Ja uwielbiam jagnięcinę, więc u mnie często pojawia się albo sama jagnięcina, albo wymieszana z wołowiną. Przygotowywałam tę potrawę również z mięsa wołowo-wieprzowego i była równie smaczna. Ja podaję swoje kotleciki w domowych chlebkach pita z dodatkiem czarnuszki. W środku, oprócz mięsa jest domowy ajwar i sos na bazie jogurtu z ziołami, czosnkiem i skórką cytrynową. Jeśli nie macie czasu lub ochoty na przygotowanie ajvaru, skorzystajcie z kupionego w sklepie.


Cevapcici (składniki na 6 porcji):
200g mięsa wołowego (ja użyła udźca)
200g mięsa jagnięcego (udziec, łopatka, karkówka) - można zamienić na wołowinę, cielęcinę lub wieprzowinę
2 niezbyt duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (może być 1 bardzo duży ząbek)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3.4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
1 łyżka gazowanej wody mineralnej
1 lub 1 i 1/4 płaskiej łyżeczki soli morskiej
 
Domowe chlebki pita (składniki na 6 chlebków):
350g mąki pszennej tym 650 lub 750 (ja użyłam chlebowej typ 750)
1 szklanka letniej wody
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru
nasiona czarnuszki 
  
Sos jogurtowy:
3 łyżki jogurtu naturalnego bałkańskiego
1/2 ząbka czosnku
5 listków świeżej mięty
1 łyżka posiekanej natki
skórka z 1/2 cytryny 

Domowy ajwar:
3 duże czerwone papryki
1 średni bakłażan
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki octu jabłkowego
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
szczypta cukru
1 i 1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek


Ajwar:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bakłażana umyć. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić wzdłuż na pół. W bakłażanie zrobić cztery nacięcia i wetknąć w nie kawałki czosnku tak by schowały się całkiem w jego wnętrzu.  papryki umyć. Warzywa ułożyć na blasze. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, wstawić warzywa i piec przez 40 minut. W połowie pieczenia obrócić je. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim warzywa jeszcze na 15-20 minut.
Upieczone warzywa ostudzić. Obrać ze skóry, a papryki oczyścić z nasion. Pokroić upieczony miąższ w duże kawałki i włożyć do pojemnika blendera (bakłażana, czosnek oraz paprykę). Zmiksować na pastę. Wlać zmiksowane warzywa do garnka, dolać oliwę oraz ocet. Dodać przyprawy i zagotować. Gotować 20-30 minut. Następnie przełożyć do czystych słoiczków. Przechowywać do tygodnia w lodówce lub po pasteryzacji nawet kilka miesięcy. Ajwaru wyjdzie więcej niż potrzeba do tej potrawy. Można go wykorzystać jako pastę kanapkową, podawać do mięs, serów, czy jajek.

Sos jogurtowy
Natkę,miętę i obrany czosnek drobno posiekać. Cytrynę wyszorować, sparzyć i otrzeć tylko żółtą część skórki. Do jogurtu dodać skórkę cytrynową, czosnek i zioła, oprószyć solą i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.


Domowe chlebki pita z czarnuszką:
Mąkę wsypać do miski. W letniej wodzie rozpuścić cukier oraz drożdże i pozostawić w cieple na 5 minut. Do mąki dodać sól, następnie wlać rozbudzone drożdże z wodą i wymieszać. Zagnieść ciasto i wyrabiać je przez ok. 4-5 minut. Gotową kulę ciasta przełożyć do miski, przykryć czystą, wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 35-45 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek o powierzchni kobiecej dłoni. Przed rozwałkowaniem każdy kawałek ciasta posypać czarnuszką, dzięki czemu podczas wałkowania wbijemy ją mocno w ciasto i nie osypie się po upieczeniu.
Ułożyć pity na blasze i piec przez 6-8 minut. Powinny napęcznieć bardzo mocno tworząc w środku przestrzeń, która później stanie się kieszonką w naszych pitach.
Kotleciki:
Mięso umyć, pokroić i zmielić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę wprost do mięsa. Dodać pozostałe składniki kotlecików i wymieszać rękoma bardzo dokładnie. Odstawić do lodówki, wyjąć z niej na 30 minut przed smażeniem.
Formować małe podłużne kotleciki (kiełbaski) o długości 5 cm i średnicy 2 cm. (Powinno ich być ok. 12)
Rozgrzać patelnię grillową i smażyć kotleciki na dość silnym ogniu przez 2 minuty z każdej strony (w tym wypadku smażymy z czterech boków czyli łącznie 8 minut)

Chlebki pita rozkroić z jednej strony tworząc kieszonkę. Do środka nałożyć 1,5 łyżki ajwaru, po łyżeczce sosu jogurtowego i po 2 kotleciki.
Najlepiej podać je z sałatką z ogórka zielonego, czerwonej cebuli i pomidorów malinowych. Wystarczy warzywa pokroić, oprószyć solą, skropić odrobiną soku z cytryny i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

1 chlebek pita z dwoma kotlecikami, ajwarem i sosem jogurtowym to 355 kcal
21,17g białka
10,2 g tłuszczu
44,66 g węglowodanów
3,14 g błonnika
34,98 mg wapnia
46,95 mg magnezu
2,89 mg żelaza
3,82 mg cynku
0,29 mg witaminy B1
0,29 g witaminy B2
0,45 mg witaminy B6
0,45 µg witaminy B12
57,9 mg witaminy C

Mamy tutaj sporo białka, przy stosunkowo małej ilości tłuszczu. W potrawie jest sporo witaminy C, witamin z grupy B, żelaza i cynku. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz