niedziela, 5 marca 2017

Smoothie bowl - różowe i żółte


















































Koktajl podany w miseczce z płatkami i dodatkowymi owocami, czyli hitowy smoothie bowl.
Doskonały start o poranku, ale równie dobry jako zdrowy deser. Modyfikacjom nie ma końca, więc te miseczki, które dziś przedstawiam potraktujcie jako inspirację do własnych eksperymentów.

Truskawka - banan - kiwi - pomarańcza (składniki na 1 porcję):
100g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)
1/2 kiwi
1/2 szklanki soku pomarańczowego (optymalnie wyciskanego)
30g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki płatków owsianych

Truskawki wyjąć 20 minut wcześniej z zamrażalnika (świeże umyć u urwać listki), przełożyć do pojemnika blendera. Dodać obranego, pokrojonego na kawałki banana, obrane i pokrojone kiwi oraz sok pomarańczowy. Zmiksować owoce, następnie przetrzeć przez gęste sito (pozbywamy się twardych pestek truskawek i kiwi). Koktajl wlać do miseczki, posypać wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi i jeżynami.

1 porcja to ok. 341 kcal 
6,05 g białka
6,43 g tłuszczu
64,72 g węglowodanów
7,7 g błonnika
64,53 mg wapnia
102,55 mg magnezu
2,82 mg żelaza
1,05 mg cynku
0,22 mg witaminy B1
0,29 mg witaminy B2
0,67 mg witaminy B6
168,95 mg witaminy C



Mango - banan - mleko kokosowe (składniki na 2 porcje):
1 dojrzałe mango
2 średnie banany
200g mleczka kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 kiwi
4 łyżki płatków owsianych

Owoce umyć i obrać. Mango pokroić w kostkę, banany na plasterki. W pojemniku blendera umieścić banany i mango, wlać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę. Wlać do miseczek. Kiwi obrać, pokroić w plasterki. Wierzch koktajlu posypać płatkami owsianymi, kokosem i ułożyć plastry kiwi.

W porcja koktajlu to ok. 350 kcal
5,67 g białka
6,39 g tłuszczu
67,44 g węglowodanów
8,95 g błonnika
68,15 mg wapnia
128,02 mg magnezu
2,61 mg żelaza
1,18 mg cynku
0,25 mg witaminy B1
0,69 mg witaminy B2
0,73 mg witaminy B6
74,52 mg witaminy C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz