piątek, 10 marca 2017

Kasza gryczana z bakłażanem, cukinią i suszonymi pomidorami
















































Dużo uwagi poświęcam ostatnio kaszom, ale dotychczas nie pojawił się tutaj mój ulubiony przepis na kaszę gryczaną. Idealnie pasują do niej warzywa takie jak bakłażan, cukinia czy papryka. Tej ostatniej w tym przepisie nie ma, za to są suszone pomidory. Na wierzch koniecznie odrobina ulubionego sera. Najlepiej by była to feta, bryndza lub kozia rolada. Nieco posiekanej natki pietruszki i pyszny posiłek gotowy. Można zjeść na ciepło i na zimno, można jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa. Jeśli chcecie spakujcie tę kaszę do słoika i zabierzcie do pracy lub na uczelnię, sprawdzi się jako zdrowy lunch.

Kasza gryczana z bakłażanem, cukinią i suszonymi pomidorami (składniki na 2 porcje):
160g kaszy gryczanej palonej
1 średni bakłażan
1 średnia cukinia (250g)
1 ząbek czosnku
10 suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki oliwy z oliwek
40g sera feta
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Warzywa umyć. Bakłażana pokroić w niezbyt grube plastry, oprószyć każdy solą z obu stron i zostawić na 30 minut. Po upływie tego czasu opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką, następnie pokroić w dużą kostkę. Cukinię pokroić w plastry, a później każdy na cztery części. Kawałki suszonych pomidorów odsączyć z zalewy i pokroić w paski. Listki natki niezbyt drobno posiekać. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać bakłażana i smażyć ok. 4-5 minut, gdy zmięknie i miejscami się zrumieni dorzucić cukinię i czosnek. Oprószyć całość solą i pieprzem. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. 

Odmierzyć potrzebną ilość kaszy. Kaszą zalać wrzątkiem (1,5 szklanki) i dodać 0,5 łyżeczki soli morskiej, Gotować pod przykryciem ok. 8-9 minut. Odlać ewentualny nadmiar wody, przykryć i zostawić na minutę. Do gorącej kaszy dodać podsmażone warzywa, suszone pomidory i dobrze wymieszać. Podawać posypane pokruszonym serem i posiekaną natką pietruszki.

1 porcja kaszy z warzywami to ok. 554 kcal
18,32g białka
25,11g tłuszczu
63,67g węglowodanów
9,32g błonnika
126,57 mg wapnia
228,71 mg magnezu
3,84 mg żelaza
3,79 mg cynku
0,63 mg witaminy B1
0,21 mg witaminy B2
0,76 mg witaminy B6
0,16 µg witaminy B12
25,08 mg witaminy C

Zwróćcie uwagę, że porcja tej potrawy to wielka obfitość magnezu, cynku oraz witamin z grupy B.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz