piątek, 31 marca 2017

Domowe burgery wołowe
















































Uwielbiamy burgery. Kiedy pytam moją córkę co najchętniej zje na obiad to są one jednym z pierwszych wyborów. W grę wchodzą jednak tylko burgery w wersji slow, zrobione w 100% z wołowiny.
Dziś przepis na podstawową wersję burgera, gdzie pierwsze skrzypce gra mięso.

Domowe hamburgery - przepis na 4 spore kanapki:

Burgery:
500g wołowiny  - udziec lub łopatka
300g wołowiny  - szponder, koniecznie tłusty bo o tzw. kruchy tłuszcz z tego elementu nam chodzi
1-1,5 łyżeczki nasion kolendry
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki wody lub bulionu (warzywnego lub wołowego)
1/2-1 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
sól 

Dodatki:
4 bułki do hamburgerów, najlepiej domowe
2 liście sałaty lodowej lub 4 sałaty masłowej
4 plastry pomidora malinowego
8 łyżeczek dobrego ketchupu
4-8 łyżeczek majonezu
1/4 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
sałatka szwedzka lub plastry ogórka konserwowego - po ok 3-6 plasterków na kanapkę

Wołowinę zarówno udziec jak i szponder kroimy, a następnie mielimy. Kolendrę rozcieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i ścieramy, cebulę na papkę, a czosnek na tartce o drobnych oczkach. Dorzucamy starte warzywa do mięsa. Doprawiamy całość kolendrą, pieprzem i solą. Ja na tę ilość mięsa dają 1 i 1/3 płaskiej łyżeczki soli. Na koniec dodajemy nieco wody lub wywaru i wyrabiamy masę. Najlepiej kilka razy ująć całą masę w ręce i z wysoka wrzucić do miski, wkładając w to nieco siły. Wyrabiamy masę 1-2 minuty, po czym odstawiamy na 30 minut do ocieplenia.

Bułki rozkrawamy na pół.
Sałatę myjemy i osuszamy. W przypadku masłowej używamy do hamburgerów całych liści, gdy korzystamy z lodowej kroimy ją w paseczki.
Cebulę drobno kroimy.
Pomidora kroimy w niezbyt cienkie plastry.
Plastry ogórków odsączzamy dobrze z zalewy na sitku

Rozgrzewamy patelnię grillową. Z mięsa formujemy 4 kotlety, spłaszczamy je nieco, poklepujemy otwartą dłonią wierzch każdego i nacinamy tępą stroną ostrza noża w kratkę. Do formowania kotletów nie używamy oleju ani oliwy, nie natłuszczamy dłoni ponieważ ma to negatywny wpływ na ostateczną strukturę burgera.
Układamy na rozgrzanej patelni naciętą strono do dołu i smażymy przez ok. 6 minut, po czym przewracamy. Zanim przewrócimy naciąć w podobny sposób wierzch. Z drugiej strony smażymy również 6-7 minut. Na koniec wyłączamy palnik i zostawiamy kotlety na patelni.
W czasie gdy burgery się smażą podgrzewamy bułki, po czym na spód każdej nakładamy po łyżeczce majonezu i ketchupu, sałatę, pomidora (oprószamy go solą i ewentualnie pieprzem), cebulę oraz ogórki. Na ogórkach układamy burgera. na wewnętrznej stronie, wierzchniej części bułki rozsmarowujemy ketchup i ewentualnie majonez. Składamy burgera, dociskamy górną część bułki i zajadamy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz