czwartek, 2 marca 2017

Czekoladowe ciasto bananowe bez cukru

Od zawsze wolałam gotować niż piec, ale teraz powoli zaczyna się to zmieniać. Pieczenie ciasta staje się coraz większą przyjemnością, porównywalną do tej której dostarcza mi gotowanie.
Ciasto idealne powinno być pyszne, niezbyt słodkie i proste w przygotowaniu. 
Takie są zazwyczaj chlebki bananowe. 
Odpowiednio słodkie, wilgotne, przyjemne. Podobno długo zachowują świeżość, ale nigdy nie było mi dane tego sprawdzić. Jeśli uda Wam się zachować kawałek można spakować je dziecku do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy. W tym przepisie nie używamy cukru, a część mąki pszennej można zastąpić gryczaną. Miód można pominąć. Gorzkie kakao, słodka pasta z daktyli i dojrzałe banany. To połączenie sprawia, że ciasto jest bardzo aromatyczne. Do mieszania ciasta wystarczy łyżka. 

Czekoladowe ciasto bananowe bez cukru:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
60g masła
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
60g suszonych daktyli
3 bardzo dojrzałe banany
szczypta soli
1 łyżka miodu wielokwiatowego
3 łyżki ciemnego kakao

Daktyle zalać wrzątkiem tak by były zakryte i pozostawić na 30 minut. 
Masło roztopić i pozostawić do ostudzenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia ,sodę oraz kakao. 
Banany umyć, obrać i rozgnieść na talerzu widelcem. Jajka wybić do miski i rozmieszać widelcem.  
Do suchych składników wlać masło, masę jajeczną, dodać banany oraz miód. Wodę z daktyli odlać pozostawiając jednak odrobinę na dnie. Zmiksować daktyle blenderem i powstała pastę dodać do pozostałych składników. 
Ciasto wymieszać dokładnie łyżką. 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni.
Niezbyt dużą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Ciasto piec przez ok.50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Najlepiej upiec dzień wcześniej. 


Całe ciasto to 8 porcji.
Każda z nich to 245 kcal
5,36 g białka
8,67 g tłuszczu
36,47 g węglowodanów
2,19 g błonnika
24,74 mg wapnia
1,3 mg żelaza
38,81 mg magnezu
0,71 mg cynku
0,06 mg witaminy B1
0,15 mg witaminy B2
0,19 mg witaminy B6
0,2 μgwitaminy B12
4,31 mg witaminy C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz