środa, 29 marca 2017

Babeczki z kremem orzechowo-czekoladowym

















































Jeśli szukacie zdrowych słodkości to te babeczki są idealne. Zasługują na to miano głównie za sprawą kremu, który znajduje się na wierzchu. Jest pełen składników mineralnych, witamin i wartościowych tłuszczy, a przy tym nie dodajemy do niego ani grama cukru. Czy jest słodki? Jest obłędnie słodki, dlatego jedna babeczka do kawy w zupełności wystarczy. Czy to wiele kalorii? Jedna babeczka to ok. 266 kcal czyli jak na "coś do kawy" to wcale nie tak wiele. Krem zainspirowany został przepisami na domową nutellę ze strony jadlonomia.com

Babeczki bananowe z kremem orzechowo-czekoladowym (12 babeczek):
Ciasto:
125g miękkiego masła
180g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki ciemnego kakao 
2 średnie jajka
30g brązowego cukru
150g mleka 0,5% tłuszczu
2 średnie bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
100g orzechów laskowych
100g daktyli suszonych
1 i 1/3 szklanki wrzątku 
2 łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:
2 łyżeczki cukrowej posypki

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na nią orzechy, wstawić do rozgrzanego pieca i prażyć 7 minut. Wyjąć, przesypać na talerz i zostawić do przestudzenia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 stopni.
Daktyle odcedzić zachowując wodę z moczenia. Do pojemnika blendera włożyć daktyle oraz orzechy obłuszczone pobieżnie z resztek przypieczonej skórki. Dolać pół szklanki wody z moczenia daktyli, dosypać kakao i zmiksować blenderem na gładką pastę.

Masło pokroić w kostkę i zostawić w misce na pół godziny by się ociepliło. Dodać do niego cukier i utrzeć mikserem na gładką masę, następnie dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać za każdym razem. Banany umyć, obrać i na talerzu rozgnieść ich miąższ widelcem na papkę.  Do połączonych masła, cukru i jaj dosypywać po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Kiedy wmieszamy już wszystkie suche składniki dolać mleko oraz pogniecione banany i raz jeszcze wymieszać do połączenia składników.
Do foremki na muffiny włożyć papierowe papilotki. Nalewać po ok. 2 łyżki masy, wstawić foremkę do piekarnika i piec 22-23 minuty. Wyjąć, ostudzić na kratce, następnie dekorować kremem i ewentualnie cukrową posypką.

1 babeczka to ok. 266 kcal
5,08 g białka
15,46 g tłuszczu
26,59 g węglowodanów
2,29 g błonnika
48,12 mg wapnia
37,37 mg magnezu
1,16 mg żelaza
0,71 mg cynku
0,06 mg witaminy B1
0,12 mg witaminy B2
0,08 mg witaminy B6
0,15 µg witaminy B12
2,42 mg witaminy C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz