wtorek, 28 lutego 2017

Racuchy drożdżowe z jabłkami
















































Dziś nieco mniej zdrowo, ale za to bardzo smacznie i wcale nie tak bardzo kalorycznie jakby się mogło wydawać.

Racuchy z jabłkami (12 sztuk - 4 porcje po 3 racuchy)
260g mąki pszennej 
1 szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
2 łyżki cukru kryształu 
10g świeżych drożdży
20g roztopionego i ostudzonego masła
2 jajka
szczypta soli
1 jabłko
4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 


dodatkowo:
2 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki cynamonu do posypania racuchów

Mąkę przesiać do miski Dodać 1 łyżkę cukru i szczyptę soli. W rondelku podgrzać mleko tak by było letnie, dodać łyżkę cukru oraz drożdże i rozmieszać, Pozostawić na 5 minut, aby drożdże się rozbudziły. Do mąki wlać drożdże z mlekiem i cukrem. W tym samym rondelku rozpuścić na małym ogniu masło i zostawić je na 2-3 minuty do wystudzenia. Wlać do mąki z drożdżami i mlekiem masło, wbić jajka, następnie rozmieszać ciasto trzepaczką. Przykryć miskę z ciastem czystą, wilgotną ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. 
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce, na cieniutkie plasterki. Tuż przed smażeniem racuchów do ciasta wmieszać delikatnie plasterki jabłka. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, na gorący tłuszcz nakładać porcje ciasta. Jednocześnie smażymy 3 racuchy, na każdy zużywamy ok 2 łyżki ciasta z jabłkami. Przed nałożeniem kolejnej partii racuchów dolewamy w razie potrzeby 1 łyżkę oleju.

Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

W jednej porcji (3 racuchy posypane cukrem z cynamonem) jest prawie 459 kcal.
12,37 g białka
15,87 g tłuszczu
66,63 g węglowodanów
2,58 g błonnika
96,17 mg wapnia
1,59 mg żelaza
19,92 mg magnezu
1,19 mg cynku
0,14 mg witaminy B1
0,3 mg witaminy B2
0,08 mg witaminy B6
0,52 μg witaminy  B12
4,76 mg witaminy C




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz