środa, 3 sierpnia 2016

Nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka





Najlepsze owoce lata tak szybko znikają, dlatego trzeba w porę je wykorzystać. Teraz jest zdecydowanie najlepszy moment na nalewkę z czarnej porzeczki.
Już dziś zajrzycie do warzywniaka lub na targowisko i kupcie choć kilogram czarnych porzeczek.

Nalewka porzeczkowa (z czarnej porzeczki):
1kg czarnych porzeczek
500g cukru kryształu
1l spirytusu o zawartości ok. 50% alkoholu (bierzemy 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody i wlewamy do niej 0,5 l spirytusu rektyfikowanego 95% alkoholu). Odstawiamy na 12-24 godzin.
duży słoik

Owoce należy przebrać, pozbawić ogonków i umyć. Następnie wsypać je do słoja, zasypać cukrem, zakręcić i ustawić w ciepłym miejscu. Po pierwszej dobie należy dolać spirytus. Co kilka dni potrząsamy słojem. Ten proces trwa 4-6 tygodni.
Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy (można w tym celu użyć filtrów do kawy, specjalnej bibuły filtracyjnej czy po prostu kawałka płótna. Jeśli używamy płótna nie może być ono wcześniej wyprane w żadnych detergentach, ponieważ pozostawią one na materiale swój zapach, a ten podczas filtrowania zakłóci aromat nalewki).
Przefiltrowaną nalewkę rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na przynajmniej 2-3 miesiące.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz