sobota, 23 lipca 2016

Dżem morelowy z lawendą






















































Dżem morelowy z kwiatami lawendy:
800g moreli
3 kwiatostany lawendy
400g cukru kryształu
sok z połowy cytryny

Morele umyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić na ćwiartki. Lawendę opłukać i oskubać z niej kwiaty oraz pączki kwiatowe. Resztę wyrzucić. W dużym garnku umieścić pokrojone owoce razem z lawendą, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zamieszać. Przykryć czystą, suchą ściereczką i zostawić na noc.

Rano odkryć i podgrzewać na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, do czasu gdy całość się zagotuje. Gotować na wolnym ogniu przez ok 20-30 minut, pamiętając by co jakiś czas zamieszać. Na koniec pognieść wszystko niedbale ugniataczem do ziemniaków.
Gotowy, jeszcze gorący dżem przełożyć do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.

Pasteryzacja:
Na dno dużego garnka położyć ściereczkę, ustawić na niej słoiczki z gorącym dżemem, zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości słoików i gotować ok.15-20 minut. Wyłączyć palnik pod garnkiem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz