wtorek, 14 czerwca 2016

Ciasto z morelami














































Choć sporo ostatnio się dzieje, to jednak w każdą sobotę staram się  upiec dla moich bliskich ciasto. Nie są to jakieś wytworne wypieki, ale proste ciasta z owocami, które wszyscy lubią. To właśnie takie podstawowe ciasto, które nie wymaga ani umiejętności, ani zbyt wiele czasu. W tę sobotę było z morelami, ale można zamiast nich dodać innych ulubionych owoców: truskawek, czereśni lub brzoskwiń.

Ciasto z morelami:
180g miękkiego masła
200g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
200g cukru pudru + 50g do posypania ciasta
70g jogurtu naturalnego
morele 7-8 sztuk

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, foremkę o średnicy 21-23 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Morele umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki i każdą połowę przekroić raz jeszcze na pół.
Masło najlepiej wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowywaniem ciasta.
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, następnie dodawać po jednym żółtku wciąż ucierając. Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i wymieszać dokładnie mikserem.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Pianę z białek wmieszać dokładnie do ciasta. Gotowe ciasto wlać do przygotowanej foremki, ułożyć na nim kawałki owoców nieco dociskają.
Foremkę z ciastem w stawić do piekarnika i piec 45-60 minut. Ciasto jest gotowe jeśli wetknięty w niego patyczek po wyjęciu jest suchy.

Ja piekę w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Jeśli z wierzchu zbyt szybko się rumieni przykrywam folią aluminiową i odkrywam na kilka-kilkanaście minut przed końcem pieczenia, by ciasto z wierzchu się zarumieniło. Przed podaniem należy koniecznie posypać ciasto cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz