poniedziałek, 2 maja 2016

Podpłomyki ze szparagami i pomidorami















































Podpłomyki pszenne (2 placki):
100g mąki pszennej (typ 550, 650 lub chlebowa)
50g zsiadłego mleka lub maślanki
szczypta soli
gdyby ciasto było zbyt suche dodatkowo 1-2 łyżki zimnej wody

Dodatki:
5 zielonych szparagów
100g sera korycińskiego (można użyć mozzarelli albo bryndzy)
5 pomidorków cherry
sól i pieprz


Piekarnik ustawiamy na opcję grill lub grzanie od góry, temperatura 150°C.
W wysokim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Szparagi płuczemy i odłamujemy im zdrewniałe końce.
Szparagi wkładamy na wrzątek i gotować 3-4 minuty. Ugotowane odcedzamy i przeewamy zimną wodą. Każdy szparag kroimy wzdłuż na pół. Pomidorki kroimy na plastry, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Ser kruszymy w palcach na małe kawałki.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz zsiadłe mleko lub maślankę. Mieszamy składniki łyżką, a gdyby zaszła potrzeba dodajemy wody. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. 
Ciasto dzielimy na dwie części. Podsypując mąką rozwałkowujemy każdą na cienki placek. Smażymy podpłomyki na suchej patelni po 1-2 minuty z każdej strony. Sprawdzamy spód placka, gdy pojawią się na nim liczne ciemne plamki odwracamy go na drugą stronę i znów smażymy do czasu pojawienia się ciemnych, przypieczonych plam.
Po przypieczeniu pierwszej strony, gdy już obrócimy placek na drugą, na przypieczonym wierzchu rozkładamy pokruszony ser, szparagi i plastry pomidorów. Po 1-2 minutach zdejmujemy ostrożnie placek z patelni i wkładamy na kratkę w piekarniku by wierzch się zapiekł. Chodzi o to by ser się rozpuścił i zarumienił.




1 komentarz:

  1. niby prosto, ale przy tym jak pysznie i efektownie!
    zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń