niedziela, 15 maja 2016

Babeczki z jagodami



































Dziś szybkie i proste babeczki z jagodami. Zamiast jagód można dodać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, maliny, porzeczki lub plasterki truskawek. Wszystko zależy od sezonu lub tego co aktualnie kryje nasz zamrażalnik lub kuchenna szafka.

Babeczki z jagodami (24 babeczki):
250g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
4 średnie jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
mała miseczka mrożonych, a w sezonie świeżych jagód

Wszystkie składniki zostawić na kuchennym blacie na przynajmniej godzinę przed przygotowywaniem ciasta. Masło powinno być bardzo miękkie, więc można wyjąć je jeszcze wcześniej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Do miękkiego masła dodać cukier i ucierać mikserem do czasu uzyskania jednolitej, puszystej masy. Następnie dodawać do masy po jednym jaju i ucierać dalej mikserem. Cały czas mieszając na wolnych obrotach dodawać naprzemiennie po 1/4 przygotowanej mąki i mleka, aż do wyczerpania składników.

W foremkach do muffinek umieścić papierowe papilotki. Do każdej nakładać łyżką ciasto do 3/4 objętości. Następnie każdą porcję ciasta posypać łyżeczką jagód i docisnąć je nieco by zatopiły się choć trochę w cieście. Tak przygotowane babeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 22-23 minuty.
Babeczki pieczemy w ten sam sposób do wyczerpania składników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz