poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Teksański sos BBQ w stylu vintage












































Wkrótce początek sezonu grillowego. Zaskoczcie gości domowym sosem BBQ.
Ten, który dziś proponuję ma głęboki smak i jest dość ostry.

Teksański sos BBQ:
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 łyżki sosu worcestershire
1/2 filiżanki zaparzonej, mocnej kawy
1 filiżanka dobrego ketchupu (łagodnego)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki octu jabłkowego
1/4 filiżanki soku z cytryny
1/2 filiżanki brązowego cukru
1 i 1/3 łyżeczki soli
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 czerwonej papryczki peperoni  wraz z nasionami
1/2 łyżeczki tabasco
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (słodkiej)
1 łyżeczka musztardy Dijon
opcjonalnie 1-2 małe suszone papryczki peperoncini (jedna z popularnych firm zajmująca się sprzedażą przypraw ma je w swojej ofercie)

Cebulę obrać i drobno pokroić.
Papryczkę umyć i również drobno posiekać.
Kawę zaparzyć.
Na oleju podsmażać cebulę do czasu gdy się zeszkli, następnie dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać i zagotować. Gotowy sos przelać do czystych i suchych słoiczków, zamknąć, ostudzić i przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz