wtorek, 5 kwietnia 2016

Pęczak w sosie pomidorowym z boczkiem
















































Wszyscy wiedzą, że kasza jest zdrowa. Niestety nie wszyscy potrafią uwierzyć, że także smaczna. Ja szaleję za pęczakiem. Zakochałam się po uszy i jadam go na różne sposoby. Dziś coś prostego i bardzo sycącego. Pęczak z sosem z pomidorów z dodatkiem boczku. Na wierzch koniecznie parmezan.

Pęczak w sosie pomidorowym z boczkiem (składniki na 2 duże porcje):
200g kaszy pęczak
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
80-100g boczku wędzonego
50g startego parmezanu
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól

Boczek pokroić w kosteczkę.
Na suchej patelni wytopić boczek, następnie dodać wino, zmiksowane pomidory, masło, cukier oraz sól do smaku i gotować na wolnym ogniu do czasu gdy sos odpowiednio się zredukuje.
Kaszę opłukać na sicie. Zalać szklanką wrzątku, osolić, przykryć pokrywką tak by była nieco uchylona i gotować ok. 20 minut. W razie potrzeby dolewać nieco wrzątku tak by kasza się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę wymieszać z sosem.
Podawać gorącą posypaną startym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz