czwartek, 24 marca 2016

Zakwas na żurek - owsiany i żytni













































Ostatnia szansa, żeby nastawić zakwas na żurek wielkanocny. Mam jednak nadzieję, że nie jadacie żurku jedynie podczas tych świąt. Dziś propozycja trzech różnych zakwasów. Dwa żytnie, jeden owsiany. Do zrobienia owsianego zainspirowała mnie przeczytana niedawno książka "Pogranicze od kuchni. Polskie i słowackie przepisy kulinarne" pod redakcją Krzysztofa Zielińskiego wydana przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia PRO CARPATHIA.
Żytnie przygotowałam dwa. Jeden tylko z dodatkiem czosnku (taki robię najczęściej) oraz drugi do którego dodałam również korzeń chrzanu i ziarna pieprzu.
Jako, że wypiekam chleb na zakwasie to w mojej lodówce zawsze jest porcja żywego zakwasu żytniego. To znacznie ułatwia mi kiszenie zakwasu na żurek. Wystarczy dodać pół łyżeczki do pozostałych składników. Dzięki temu trikowi mój zakwas na żurek jest gotowy w ciągu 48 godzin. Jeśli nie macie zakwasu poczekacie przynajmniej 24 godziny dłużej. Można również dodać kawałek skórki z chleba na zakwasie.

Zakwas owsiany:
3 łyżki mąki owsianej
1 ząbek czosnku
2 cm kawałek niezbyt grubego korzenia chrzanu obrany i opłukany
200-250ml przegotowanej, letniej wody
opcjonalnie 1/2 łyżeczki zakwasu żytniego lub kawałek skórki chleba na zakwasie

Mąkę wsypać do czystego słoika, dodać obrany i przekrojony na pół ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz ewentualnie zakwas lub skórkę chleba. Dolać wodę, wymieszać, przykryć kawałkiem gazy i odstawić w ciepłe miejsce na 2-4 dni. Codziennie raz zamieszać zakwas czystą, suchą łyżką.

Zakwas żytni z czosnkiem:
6 łyżek mąki żurkowej żytniej
2 ząbki czosnku
400-500ml przegotowanej, letniej wody
 opcjonalnie 1/2 łyżeczki zakwasu żytniego lub kawałek skórki chleba na zakwasie

Mąkę wsypać do czystego słoika, dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz ewentualnie zakwas lub skórkę chleba. Dolać wodę, wymieszać, przykryć kawałkiem gazy i odstawić w ciepłe miejsce na 2-4 dni. Codziennie raz zamieszać zakwas czystą, suchą łyżką.


Zakwas żytni z czosnkiem, chrzanem i pieprzem:
6 łyżek mąki żurkowej żytniej
2 ząbki czosnku
4 cm kawałek niezbyt grubego korzenia chrzanu obrany i opłukany
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
400-500ml przegotowanej, letniej wody
opcjonalnie 1/2 łyżeczki zakwasu żytniego lub kawałek skórki chleba na zakwasie


Mąkę wsypać do czystego słoika, dodać obrany i przekrojony na pół ząbek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, pieprz oraz ewentualnie zakwas lub skórkę chleba. Dolać wodę, wymieszać, przykryć kawałkiem gazy i odstawić w ciepłe miejsce na 2-4 dni. Codziennie raz zamieszać zakwas czystą, suchą łyżką.


O sposobach na idealny żurek napiszę wkrótce.
Pozdrawiam,
K

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz