środa, 9 marca 2016

Pulled pork













































Przymierzałam się do tej wieprzowiny przez długi czas. W końcu ciekawość zwyciężyła i wpadłam. Jestem uzależniona od pierwszego kęsa. Gdyby ktoś postawił przede mną naczynie z tym mięsem mogłabym z marszu zjeść i kilogram. Obłędne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Po prostu pulled pork.

Pulled pork:
800g  łopatki wieprzowej (ja użyłam mięsa rasy puławskiej)
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki brązowego cukru
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli

Mięso umyć i osuszyć. W misce wymieszać sos Worcestershire, brązowy cukier, pieprz, paprykę ostrą i słodką, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól. Mięso natrzeć marynatą, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na 12-24 godzin.
Piekarnik rozgrzać do 140°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
Zamarynowane mięso przełożyć do natłuszczonego żeliwnego garnka. Można użyć innego naczynia.
-garnka rzymskiego, wtedy oczywiście obchodzimy się z nim jak zwykle, mówię tu o namoczeniu oraz rozpoczynaniu pieczenia od zimnego piekarnika).
-wysokiej blachy
-naczynia żaroodpornego
-gęsiarki
Naczynie w którym ułożymy mięso należy przykryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 6-8 godzin w podanej wcześniej temperaturze. Można piec oczywiście w niższej i wtedy jeśli wybierzemy temperaturę 100-120°C mięso należy piec 10-12 godzin.
Naczynie z upieczonym mięsem wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 30-40 minut, aby odpoczęło. Dopiero później możemy zabrać się do rwania widelcami na włókna i przygotowywanie kanapek.

Moja debiutancka kanapka z pulled pork:
bułka maślana
sos BBQ o średnim stopniu ostrości
coleslaw z czerwonej kapusty
krążki czerwonej cebuli
opcjonalnie dla miłośników ostrych klimatów kilka plasterków ostrej papryczki

Coleslaw  z czerwonej kapusty:
1/2 główki małej czerwonej kapusty
1/2 pęczka dymki
1/2-1 marchewki
3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1,5-2 łyżek soku z cytryny
1 spory ząbek czosnku
1/2 łyżeczki miodu spadziowego
pieprz czarny mielony i sól do smaku


Kapustę opłukać, poszatkować. Dymkę umyć, osuszyć i drobno pokroić. Marchewkę obrać, umyć i potrzeć na tarce lub z pomocą obieraczki julienne pociąć na paseczki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Do słoiczka wlać olej i sok z cytryny, dodać miód, sól, pieprz oraz posiekany czosnek. Słoik zakręcić i potrząsnąć nim kilka razy tak by składniki sosu się połączyły. Warzywa polać sosem, wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze solą.

Bułkę przekroić, podpiec w piekarniku, następnie na każdej części rozsmarować po 1-2 łyżeczkach sosu BBQ. Na spód położyć porcję mięsa, na nim garść surówki z kapusty, krążki cebuli i ewentualnie ostrą papryczkę. Przykryć wierzchem bułki, docisnąć i zajadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz