poniedziałek, 28 marca 2016

Kuchnia japońska

































Dziś polecę Wam kolejną książkę z tych kulinarnych, aczkolwiek pozbawionych receptur i pięknych fotografii.
Japonia fascynuje mnie nie od dziś i od dłuższego czasu marzę o wyprawie do tego niezwykłego miejsca. Za rok, może dwa wreszcie się uda, a póki co czytam coraz więcej książek, dzięki którym choć przez chwilę czuję się jakbym jedną nogą już tam była.
Michael Booth w swojej książce "Sushi i cała reszta" zabiera nas w swoją kulinarną podróż po Japonii pokazując nie tylko jej smak, ale także kulturę i tradycje tego kraju.
Jeśli lubicie książki o tematyce kulinarnej, które nie są książkami kucharskimi to jest to zdecydowanie pozycja dla Was. Autentyczna, wciągająca i wypełniona japońskim klimatem po brzegi, tak mogę ją podsumować.
Dla mnie ta książka otwiera szeroko drzwi do przygody z kuchnią japońską. Będzie mi miło jeśli znajdą się tacy, którzy zechcą mi w tej przygodzie towarzyszyć. Już wkrótce postaram się przygotować post o perfekcyjnym dashi i jego zastosowaniach.

Pozdrawiam,
K

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz