wtorek, 15 marca 2016

Kanapka z kurczakiem i pastą z fasoli














































Nowy KUKBUK trafił do mnie dokładnie w dzień kobiet i natychmiast zapragnęłam przygotować sobie prezentowaną w nim kanapkę. Wczoraj się udało i nareszcie zatopiłam w niej zęby.
Dokonałam oczywiście drobnych zmian w recepturze i dzięki temu powstała kanapka moich marzeń.

Kanapka z kurczakiem i pastą z fasoli (składniki na 4 porcje):
8 kromek chleba żytniego
pasta z fasoli
grillowana pierś kurczaka
liście sałaty
1-2 pomidory
czerwona cebula pokrojona w półplasterki
1 duże dojrzałe awokado
sól
sok z cytryny

Pasta z czarnej fasoli:
240g ugotowanej czarnej fasoli
2 łyżki sosu tabasco
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta cukru

Fasolę zmiksować z sosem tabasco i koncentratem pomidorowy. Doprawić do smaku szczyptą cukru, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Grillowana pierś kurczaka:
1 pierś kurczaka
1/2 łyżeczki  kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki kruszonego jalapeno
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
sól do smaku
szczypta cukru
2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Pierś kurczaka umyć i oczyścić.Kumin i kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Przyprawy wymieszać z olejem, następnie dokładnie natrzeć marynatą mięso i odstawić na minimum godzinę. Przed smażeniem mięso ocieplić w temperaturze pokojowej przez przynajmniej 45 minut.
Rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej kurczaka po 5-7 minut z każdej strony. Usmażone mięso zostawić na 5-10 minut by odpoczęło.
Gotowe mięso pokroić na plastry.

Awokado umyć, przekroić, wyjąć pestkę, Zdjąć skórę. Połowę owocu pokroić w cienkie plastry, drugą połowę rozgnieść widelcem. Cały miąższ obficie skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą.

Sałatkę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
Pomidory umyć i pokroić na plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

Na wierzchnią kromkę nałożyć rozgniecione awokado. Na spodnią pastę z fasoli. Na paście z fasoli ułożyć cebulę, sałatę, pomidora, kurczaka i kawałki awokado. Przykryć wierzchnią kromką i docisnąć. Można przekroić na dwie części.

W oryginalnym przepisie do pasty z fasoli należało dodać jeszcze świeżą kolendrę, a zamiast grillowanego kurczaka użyty został pieczony indyk.
Moja wersja choć nieco inna bardzo mi smakowała. Na szczególną uwagę zasługuje pikantna pasta z fasoli. Jak dla mnie mistrzostwo świata.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz