środa, 30 grudnia 2015

Zupa cebulowa















































Na dworze coraz chłodniej. Rozgrzewające, sycące zupy to idealny posiłek na zimowe dni.
Jedną z moich ulubionych jest francuska zupa cebulowa. Kilka prostych składników łączy się w niej w wykwintny posiłek.
Jest prosta w wykonaniu, choć czasochłonna, bo karmelizowanie cebuli to dość długi proces, w którym musimy uczestniczyć. Gwarantuję jednak, że warto.
Tych, którzy znają już smak tej zupy, przekonywać nie muszę.
Wywar jarzynowy przygotujcie koniecznie domowy. Wystarczy 2-2,5 litra wody, 2 marchewki, pietruszka, kawałek, selera, biała część pora, 2 ząbki czosnku, łyżeczka ziaren pieprzu i łyżeczka oleju roślinnego. Warzywa należy obrać, wypłukać i wrzucić razem z pieprzem do zimnej wody, dolać olej, dosypać łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu 1-1,5 godziny.

zupa cebulowa (4-5 porcji):
800g cebuli
1 litr wywaru warzywnego
100g białego wytrawnego wina
50g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
90g sera gruyere
5 kromek bagietki o grubości ok. 2cm
świeży tymianek

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do dużego rondla wlać oliwę, dodać masło oraz cebulę. Cebulę smażyć przez około godzinę na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec powinna stać się złoto-brązowa, miękka i bardzo słodka. Nie można dopuścić do przypalenia się choćby kawałka cebuli.
Karmelizowaną cebulę zalać winem i dusić ok 1-2 minut, następnie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.30 minut, co jakiś czas mieszając.
Jedną mini bagietkę pokroić na 4-5 grubszych kromek. Piekarnik ustawić na 200°C, najlepiej funkcję grill lub grzanie od góry. Włożyć kromki bagietki i podpiekać niezbyt długo,jedynie do czasu kiedy staną się chrupkie. Zupę wlać do małych miseczek żaroodpornych,ułożyć je na blasze, na każdej porcji zupy ułożyć grzankę, posypać startym serem i wstawić do pieca. Zapiekać kilka minut do czasu kiedy ser się zapiecze. Podawać gorące posypane świeżym tymiankiem.

1 komentarz:

  1. klasyka klasyki! mój B. uwielbia, zresztą ja także.

    OdpowiedzUsuń