niedziela, 20 grudnia 2015

Uszka z grzybami
















































Wigilia już wkrótce. Dziś sprawdzony przepis na uszka z farszem grzybowym.

Uszka z grzybami - składniki na 68-70 sztuk:
farsz grzybowy z lubczykiem:
50g suszonych grzybów (podgrzybki lub borowiki)
2 małe cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
2-3 szczypty suszonego lubczyku.
3 łyżki bułki tartej

ciasto: 
270g mąki pszennej
110g gorącej wody
1 żółtko dużego jajka (białko zachować do zlepiania pierogów)

Farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Jeśli nie zdążymy schładzamy przynajmniej godzinę w dniu przygotowywania uszek.
Wieczorem zalać suszone grzyby gorąc wodą (1,5-2 szklanki), przykryć i zostawić na noc do namoczenia. Rano doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1,5 godziny. Ugotowane grzyby odcedzić zachowując wywar (można wykorzystać go jako dodatek do barszczu lub bigosu).
Cebule obrać, pokroić w bardzo drobna kosteczkę. Cebulę wrzucić do rondla, dodać masło i na wolnym ogniu smażyć, co jakiś czas mieszając do momentu gdy cebula stanie się lekko złocista. Grzyby zmielić w maszynce do mięsa (ewentualnie można bardzo drobno posiekać). Do grzybów dodać cebule, bułkę tartą i doprawić całość do smaku solą oraz pieprzem. Dodać lubczyk i dobrze wymieszać. Farsz schłodzić.

Mąkę przesiać do miski. Jajo rozbić i oddzielić żółtko od białka. Białko zachować do lepienia uszek, żółtko dodać do mąki i zamieszać. Dolać gorącą wodę i wymieszać łyżką, następnie zagnieść ciasto i wyrabiać je do czasu otrzymania gładkiej kulki elastycznego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich zawinąć w ściereczkę i odłożyć. Pozostałą rozwałkować na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką.
Wykrawać małe kółka o średnicy ok. 5cm. Brzeg każdego kółka z ciasta smarować białkiem, nakładać małą łyżeczką porcję farszu (ok.1/3-1/2 łyżeczki) zlepiać jak tradycyjne pierogi po czym zawijać na palcu i zlepiać końce tak by powstało uszko.
W ten sposób postępować do czasu wykorzystania całego płatu ciasta. Z pozostałym ciastem postąpić w ten sam sposób.

Jeśli uszka mają oczekiwać na gotowanie dłużej niż 10 minut, należy przykryć je szczelnie ściereczką. Można je również zamrozić.
Aby zamrozić uszka należy oprószyć deskę mąką, ułożyć na niej uszka tak by nie stykały się ze sobą
i wstawić do zamrażalnika. Po kilku godzinach, gdy są już zamrożone należy przesypać je do woreczka i przechowywać w zamrażalniku do czasu gotowania.
Tak zamrożone pierogi wrzucamy bezpośrednio na osolony wrzątek i gotujemy jak świeże czyli 1-3 minuty od wypłynięcia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz