piątek, 18 grudnia 2015

Śledzie pomidorowo-korzenne














































Śledzie to coś czego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.
Dziś propozycja dla tych, którzy oprócz śledzia lubią korzenny aromat świąt.



Śledź pomidorowo-korzenny:
250g filetów śledziowych a`la matias (kupuję na tacce w oleju)
2 średnie cebula
8 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 łyżki miodu
4 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 szczypty soli
2/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
20 ziaren czarnego pieprzu
20 ziaren kolendry
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
4 całe goździki


Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę zeszklić na oleju następnie dodać miód, goździki, pieprz, ziele angielskie, kolendrę i liście laurowe. Dusić wszystko razem przez chwilę, następnie dodać ocet, pozostałe przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i zagotować. Wyłączyć palnik i pozostawić do ostudzenia. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki. Do słoika nakładać warstwę sosu, następnie warstwę śledzi, kolejną warstwę sosu, aż do skończenia się składników (pamiętając by na wierzchu był sos) Szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 2 dni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz