środa, 16 grudnia 2015

Rolady wołowe
















































Śląski niedzielny obiad nie obejdzie się bez rolad. W moim rodzinnym domu to tata zawsze robił rolady i przyznam szczerze, że dopiero jako dorosła osoba doceniłam ich smak. Ja idąc w jego ślady dodaję do środka kawałki kiszonego ogórka, cebulę, słoninę oraz boczek. Jednym z częstszych problemów przy robieniu rolad jest dobór mięsa ponieważ czasem trudno jest zakupić kawałek wołowiny z którego uda się wykroić takiej wielkości plastry mięsa, które po rozbiciu będą odpowiednio duże. Rolada na zdjęciu zrobiona jest z dwóch połączonych, wąskich płatów mięsa, więc nie poddawajcie się. Ja na swoje rolady kupiłam górną zrazową. Na rolady nada się również dolna zrazowa, krzyżowa, a na mniejsze rolady ligawa. Co do rolad? Koniecznie kluski, mogą być śląskie, mogą być kopytka. No i oczywiście królowa śląskiego stołu - modro kapusta.

Rolady wołowe (zrazy zawijane) - składniki na 4 rolady, w razie potrzeby odpowiednio zwielokrotnić ilość składników:
600g wołowiny (górna zrazowa, dolna zrazową bądź krzyżowa)
1 mały ogórek kiszony
1/2 małej cebuli
20-30g słoniny wędzonej
30-40g boczku wędzonego
4 łyżeczki musztardy 
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oleju roślinnego (można użyć też smalcu lub masła klarowanego)


W zależności od kawałka mięsa jaki kupimy, kroimy go na 4 lub 8 niezbyt grubych plastrów.
Rozbijamy dokładnie każdy plaster mięsa. Jeśli mamy cztery dość duże płaty mięsa zwijamy je pojedynczo w rolady. Jeśli mamy 8 węższych płatów używamy do każdej rolady po dwa złączone. Jest to nieco trudniejsza sytuacja.
Mięso osolić z dwóch stron. Jeśli używamy dwóch płatów na jedną roladę należy je rozłożyć tak by jeden nachodził nieco na drugi (ok 0.5-1 cm) i docisnąć łączenie. Posypać pieprzem, posmarować łyżeczką musztardy i nałożyć po kilka słupków ogórka, słoniny i boczku oraz kilka kawałeczków cebuli. Boki nieco założyć do środka by przytrzymać nadzienie i zwijać roladę od siebie tak by zamknąć w niej cały farsz. Związać biała bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami w taki sposób by rolady się nie rozwinęły podczas smażenia.W dużym rondlu rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść rolady spiętym miejscem do dołu i obsmażyć na rumiano z każdej strony.
Podlać niewielką ilością wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości pamiętając by co jakiś czas uzupełnić wodę. Rolady duszą się ok 1,5-2 godzin. Gdy są miękkie, wyjąć je na półmisek, a sos który powstał w garnku zredukować (gotować co jakiś czas mieszając, aż mocno zgęstnieje).
W zredukowanym sosie przed podaniem podgrzać rolady.
Podawać z kluskami polanymi sosem oraz czerwoną kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz