sobota, 5 grudnia 2015

Pralinki migdałowo-kokosowe















































Świątecznych przepisów ciąg dalszy.
Własnoręcznie zrobione pralinki to doskonały poczęstunek dla gości i ozdoba świątecznego stołu.
Można je również pięknie zapakować i podarować komuś bliskiemu. Są naprawdę pyszne i błyskawicznie znikają.


Pralinki migdałowo-kokosowe z białą czekoladą (16-20 sztuk)
50g migdałów
200g białej czekolady
1/5 szklanki śmietanki 30% tłuszczu (kremówki)
1 łyżeczka cukru pudru
wiórki kokosowe do obtaczania

dodatkowo:
małe papilotki (można je bez trudu kupić w większych sklepach)


Migdały zalać w miseczce wrzątkiem i pozostawić na 15 minut. Obrać ze skórek, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na pastę. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Na garnku postawić miskę z połamaną czekoladą i śmietanką. Podgrzewać cały czas mieszając do czasu kiedy czekolada się rozpuści i dobrze połączy ze śmietaną. Masę zdjąć z garnka, dodać zmielone migdały, cukier i wymieszać bardzo starannie. Pozostawić masę do ostudzenia, następnie przykryć i wstawić do lodówki. Masę schładzać 5-6 godzin, następnie wyjąć z lodówki, formować bardzo szybko kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Gotowe pralinki umieszczać w papilotkach. Ułożyć wszystkie pralinki na półmisku, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc, aby dobrze stężały.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz