wtorek, 1 grudnia 2015

Frytki z batata i wegański sos czosnkowy














































Frytki z batata są zapewne wielu osobom znane. Lubię je bo są słodkie i rozpływają się w ustach. Nie sposób poczęstować się jedną i odmówić sobie kolejnej...i kolejnej. Kto je jadł, wie o czym mówię. Najbardziej lubię te frytki z czosnkowym majonezem lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Szperając w internecie odkryłam jednak rewelacyjny przepis na wegański biały sos czosnkowy z orzechów nerkowca (oryginalny przepis znajdziecie tutaj). Spytacie pewnie czy to w ogóle ma szansę przypominać tradycyjny sos czosnkowy. Nie tylko przypomina, ale jest ciekawszy, dlatego nawet jeśli jak ja nie jesteście weganami to wypróbujcie ten przepis. Wszystko jest banalnie proste w wykonaniu i pyszne.


Wegański sos czosnkowy z nerkowców:
1 szklanka orzechów nerkowca
nieco ponad pół szklanki wody przegotowanej i ostudzonej
1- 1,5 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki soli

Orzechy zalać letnią przegotowaną wodą i moczyć przez dwie godziny, następnie odcedzić i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać obrany czosnek, sól i wodę, po czym miksować do czasu uzyskania bardzo gładkiego sosu. Przełożyć do czystego słoiczka i trzymać w lodówce 3-4 dni (nie ma szans dotrwać tak długo, bo jest pyszny).

Frytki z batata:
2 bataty
olej słonecznikowy 
sól

Słodkie ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić na grube frytki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce skropić frytki olejem i wymieszać, rozłożyć równomiernie na blasze. Piekarnik nagrzać do 220°C. Frytki wstawić do piekarnika i piec ok 20-25 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grill. Powinny być miękkie wewnątrz i mieć nieco spieczoną skórkę na zewnątrz. Nie powinny się rozpadać, więc po 15 minutach należy zacząć kontrolować stan ich upieczenia. Upieczone frytki oprószyć solą.


Gotowe frytki podajemy z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz